Dödsstraff ÄR ingen bra grej

Nej. Självklart är inte, egentligen. Men tanken ploppar oundvikligen upp när jag för andra dagen i rad sitter och skriver om det kinesiska företaget Sanlu, som blandat en kemikalie i mjölkersättning för spädbarn. 1200 bebisar har drabbats och det absolut vanligaste syntomet är att de drabbas av njursten. Hittills har två spädbarn avlidit, men för ytterligare 50 är läget kritiskt.

Detta är bara vad myndigheterna känner till. Sanlus produkter har dock en särskilt stark position på den kinesiska landsbygden, där många föräldrar förletts att tro att mjölkersättningen är nyttigare för barnet än riktig modersmjölk. Därför finns det all anledning att tro att många fler drabbats. 

Jag har aldrig haft njursten själv, men jag har hört otaliga historier om hur fruktansvärt ont det gör. 

Börjar ni fatta hur jag tänker? Att för egen snöd vinning experimentera med små barns hälsa på detta vis är vidrigt. Och även om jag aldrig kommer att förespråka dödsstraff, så vet jag att det praktiseras i Kina. Det har dessutom på senare år utdömts allt oftare i just såna här fall, och det är inte otänkbart att huvuden kommer att rulla efter detta.

Någonstans inom mig säger en liten röst att det är rätt åt dem. Jag försöker att inte lyssna på den. Det går sådär.

5 thoughts on “Dödsstraff ÄR ingen bra grej”

 1. En släkting till mig, som läste till sjuksköterska, berättade bara halvt på skämt att de brukade träna att kasta pil – det var enda sättet att kunna sätta en bedövningsspruta i en njurstenspatient, nämligen, för de vred sig så av smärta.

  Dödsstraffet kommer alltid att vara fel, men man kanske kan hälla i de ansvariga tillräckligt med den där mjölkersättningen tills de får njursten själva. Och sen givetvis låsa in dem i en cell i Gobiöknen och kasta bort nyckeln.

 2. Tycker hela historien är fullständigt fasansfull!
  Dock har det väl, iallafall om man får tro ryktet, experimenterats med barnmat även i vårt land?
  En vän till mig är glutenallergiker. Enligt hennes läkare beror mycket av glutenallergierna hos oss födda under 70-talet på att under denna period ansågs det bra för barn att vänjas vid gluten – varför man under en period tillsatte extra gluten i barnvällingen!? Följden blev en ökad glutenintollerans!
  Om läkarens uttalande verkligen stämmer har det förstört vardagen för väldigt väldigt många…..Någon som är mer insatt i frågan?

 3. Tycker hela historien är fullständigt fasansfull!
  Dock har det väl, iallafall om man får tro ryktet, experimenterats med barnmat även i vårt land?
  En vän till mig är glutenallergiker. Enligt hennes läkare beror mycket av glutenallergierna hos oss födda under 70-talet på att under denna period ansågs det bra för barn att vänjas vid gluten – varför man under en period tillsatte extra gluten i barnvällingen!? Följden blev en ökad glutenintollerans!
  Om läkarens uttalande verkligen stämmer har det förstört vardagen för väldigt väldigt många…..Någon som är mer insatt i frågan?

  Mysans senaste bloggpost..Någon sorts form av normaltillstånd?

 4. Visst är hemskt, Mysan.
  När det gäller gluten i vällingen så vet jag att jag sett ett program om det på TV för några år sedan. Kalla Fakta, Uppdrag Granskning eller något liknande. Minns inte detaljerna exakt, men jag tror att det var lite i linje med vad din väns läkare säger, även om han kanske hårddragit det hela en aning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *