A personal call

Jag har gjort det igen. Fått mitt namn utropat i högtalarna på en flygplats. 

Förra gången var i Manchester för några år sedan, och nu hände det igen. I Riga. 

Skillnaden mot Manchester var att jag denna gång trodde mig ha full kontroll, och satt lydigt vid gaten och väntade på att min flight skulle ropas upp. Flight efter flight ropades upp, till Oslo, Hamburg, Köpenhamn, Berlin – men inget om Gotteborrg, som letterna kallar vår lilla stad. 

Mellan utropen rabblades meddelanden på det fullständigt obegripliga lettiska språket. Jag anser mig ha ett visst språköra, och brukar roa mig med att försöka förstå brottstycken av haranger på andra språk. Men lettiska är heeeelt omöjligt. Ren rappakalja. 

Plötsligt kom dock ett meddelande jag förstod.

“Personal call for mister… Stellan… Loffvingg. Please proceed to gate, your flight is ready for boarding.”

Två sekunder senare var jag framme vid disken med pass och boardingkort i högsta hugg. 

“Ah, your flight is ready for boarding. We have been waiting for you”, säger killen vid disken med förebrående ton. Jag orkar inte förebrå honom tillbaka, utan skyndar ut till bussen som väntar. 

När jag klivit på stängs dörrarna och bussen glider i sakta mak i ett gigantiskt “S” över hela flygplatsen. Väl framme vid planet stannar bussen, men utan att öppna dörrarna. Strax bakom kommer en vit skåpbil blåsande i ilfart. Den tvärnitar, och ut hoppar tre kvinnor med sopsäckar, dammvippor, trasor och dammsugare. 

De springer in i planet. 

I ungefär tio minuter står vi i bussen och väntar på städpatrullen. Under tiden går en mekaniker lojt runt planet och tittar. Han provsnurrar propellrarna (jodå, propellerplan: Fokker 50, tror jag det hette) och besiktar bladen med kritisk min. 

Städerskorna rusar ut. 

De hoppar in och sätter sig.

De sitter kvar i några sekunder, sedan flyger en av dem ut igen och älgar uppför trappan till planet. Hon är borta någon minut, och kommer sedan ut med en sopsäck. Springer tillbaka till bilen, som kör iväg med en rivstart. 

Då kommer en uniformsklädd man ut ur planet. Han går snabbt nerför trappan, och börjar sedan springa över flygplatsen, alltmedan han hela tiden ser sig om åt alla upptänkliga håll, som om han vore helt säker på att när som helst bli överkörd av en Concorde. 

Det blir han inte, och jag undrar vad han ska göra. Låna tändstift från planet intill? Fråga om vägen till Gotteborrg? Eller kanske bara tigga cigg?

Till slut öppnar i alla fall chauffören bussdörrarna, och vi kan gå ombord på planet. För NU är det ready for boarding…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *