Hoppas det är vecka 99 nu

Skit samma, här kommer i alla fall en liten minirecension av nya kokboken “Mera Fredagsgourmet”, som består av 140 nya recept ur Allt om Mat. Fast du kanske har sett den förut? Det kan stämma, för det här är en andra utgåva. Första utgåvan kom 2005, men enligt förlaget innehåller denna bok bara nya recept. 

En snabb koll i innehållsförteckningen räcker för att sätta igång snålvattnet. Men jag uppmärksammar samtidigt några saker som förvånar mig lite. Av de 140 recepten är bara två vegetariska. Jag är inte vegetarian själv, men äter gärna vegetariskt ändå. Och allt fler svenskar är vegetarianer, eller känner någon som är det. Här tycker jag nog redaktören missat lite. 

Jag tycker nog också att det är lite märkligt att avdelningen fågel nästan enbart innehåller kyckling, medan avdelningen för fläskrätter nästan bara innehåller rätter på fläskfilé.

Genomgående är detta egentligen bokens problem. Alltför många av rätterna känns som variationer på vissa grundteman. 

Fast samtidigt. I princip alla de 140 recepten gör mig sugen. Både på att äta och att laga. Bilderna är snygga och gör sitt jobb, de får mig att gå igång och ger mig inspiration. 

Men som Tony Irving (Heter han så? Har knappt sett programmet, bara Robert Gustafssons Tony Rickardsson-imitationer…) brukar säga:

Meeen… halvvägs genom boken börjar man känna sig mätt. Varje uppslag är det andra likt, och det lämpar sig inte för sträckläsning på det sätt som jag gått tillväga nu. Den här boken ska stå i bokhyllan, och plockas fram när det är dags för fest, kväll på tu man hand eller kanske en Abba-dinner (den nya benämningen på parmiddag, som jag lärt mig av Xtian).  

Rekommenderar jag ett köp? Svår fråga, det är lite avhängigt av priset och hur stor nytta man kan tänkas ha av en sån här bok. Mitt råd blir nog att avvakta – den årliga bokrean i februari brukar drälla av just den här sortens böcker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *