Bara så du vet

Nu har EU bestämt att även Pizza Napoletana ska vara en sån där produkt med geografiskt skydd. På samma sätt som parmaskinkan måste komma från Parma, så måste en Pizza Napoletana vara från Neapel. 

Och det räcker inte med det: reglerna för en Napoletana är rigorösa. Bland annat får den inte vara bredare än 35 centimeter, och inte tjockare än två. I fyllningen får ingå max 100 gram tomater, helst av sorten Marzano. Och de ska läggas i ett spiralmönster. Enligt National Geographic tar det längre tid att läsa reglerna, än att äta upp själva pizzan. 

Bara så du vet, som sagt. 

Nästa gång du beställer ditt dasslock från den kurdiske (sätt in valfri – dock ej italiensk – nationalitet) mannen som driver sjappet på hörnet, kanske du ska testa en Napoletana? Bara för att kolla om den uppfyller EU:s regler, liksom. 

Och att den kommer från Neapel, förstås.

2 thoughts on “Bara så du vet”

  1. Falukorven har faktiskt ett ännu starkare skydd, så kallat geografiskt särartsskydd. Tillsammans med Serranoskinka den enda charkprodukten som fått ett sådant skydd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *