Vika Delikatess

Vika Bröd i Stora Skedvi i Dalarna är ett kul företag. Brödet bakas helt för hand och gräddas på häll för öppen låga. Ugnarna eldas med ved och mjölet mals i Stora Skedvi Kvarn, ett stenkast från bageriet.

2005 såldes bolaget till den större konkurrenten Leksandsbröd, som dock vågat låta det småskaliga bageriet köra vidare på den inslagna vägen.

Nu lanserar Vika Bröd ett sortiment av premiumknäcke: Vika Delikatess. 12 ovala knäckebröd i stilig träask kommer att säljas för mellan 40 och 45 kronor.

Det kan kännas lite dyrt, men brödet är faktiskt ganska gott. Åtminstone ett par av de fyra varianterna.

Original: Ett helt vanligt knäckebröd, egentligen. Det är mycket gott, men om vi ska prata prisvärt så kan jag lika gärna rekommendera Leksands brungräddade, det är mer value for money, tycker jag.

Gräslök/paprika: Den här varianten har en lite lökig eftersmak. Jag tycker den är sådär, paprikan känns mycket vag. IT-mamman gillade dock inte detta bröd, och fyade ljudligt.

Oliv/soltorkad tomat: Lovande upplägg. Borde funka, men det gör det inte, och anledningen stavas rosmarin. Smaken av rosmarin tar över helt, den blir gapig och påfrestande och knuffar undan de andra som knappt märks alls.

Havssalt/koriander: Bingo! Honom ska vi ha. Det här knäcket gillar jag skarpt. Det har en frisk och upplyftande smak, men trots namnet är sältan inte särskilt påträngande. Det smakar bara mums, och får mig att tänka på Hassan, en libanesisk man som hade en kolonilott mittemot vårt hus i Helsingborg.

Han odlade massor av koriander, och kom till oss med stora fång som vi inte riktigt visste vad vi skulle  göra med. När vi frågade gav han oss ett riktigt bra tips: hacka ned massor av färsk koriander i en stor stekpanna, stek tillsammans med potatis och vitlök. Mums. Finfint tilltugg till grillköttet, kanske?

Ett annat tips vi fick från Hassan: färsk koriander ska, som så mycket annat, inte förvaras i plastpåse. Papper är bäst, i kylskåp eller sval.

One thought on “Vika Delikatess”

  1. Åhh du var där på Skansen kanske? Jag var också bjuden – lite långt att åka 50 mil för dock. Jag väntar på en leverans på posten med dessa bröd. Ska bli spännande att jämföra med era tyckanden!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *