Bättre än Bregott

De har stått och tittat på mig rätt länge nu, där på köksbänken: två flaskor med Zetas nu raps- och linolja med det fantasifulla namnet Raps & Lin. Vilket Magic för övrigt tycker är mycket roltigt att säga.

“Rappsolin”, konstaterar han för sig själv medan han ringlar lite olja på sin nygräddade ciabatta.

Det låter som ett läkemedel, en kemikalie, eller möjligen ett nytt och extra miljövänligt bränsle för förbränningsmotorer. Men det är förstås en olja, gjord av raps och lin.

Fiffigt med denna produkt är att den innehåller väldigt mycket omega-3. Och det är bra. De flesta av oss får i oss för lite omega-3 och för mycket omega-6, vilket kan konkurrera ut omega-3 och dess goda effekter. Om jag har förstått saken rätt. Jag hukar lite, dels eftersom jag vet att många av mina älskade läsare har goda kunskaper på området, och dels för att de lärde delvis tvista om detta den dag som idag är.

Skit samma: den här oljan innehåller nyttiga grejer. Och den är god med en väldigt mild och lite sval smak som jag gillar. Särskilt den som är smaksatt med citron, den är redan högt upp på min lista. En gnutta fräschare, även om citroninslaget mest kommer fram i doften.

Oljorna kan användas i kall matlagning, exempelvis till en sallad, eller som jag gjorde, på brödet. Man kan också använda dom till grillat kött eller nykokt pasta, men linoljan är värmekänslig och därför ska dessa oljor inte användas till stekning, fritering och liknande.

Nu blev jag lite hungrig. Men jag ska hålla mig – först ska jag gå en omgång till med rollern på sista biten av vårt nymera nymålade kök.

Väldigt lugnt just nu, förresten. Lilla Larsson har knoppat in, efter att vi lekt kung och prinsessa en lång stund. IT-mamman är på byns biograf och kollar in Morgan Pålsson-filmen med Legolas, Magic, Svägerskan och Punk-Bimme.

One thought on “Bättre än Bregott”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *