Sånt här gör mig rasande

Jag läste artikeln i tidningen imorse, och det har kokat i mig sedan dess.

Eftersom jag själv är tränare för ett gäng fotbollskillar, och själv har spelat sedan jag var sju, så vet jag av egen erfarenhet vilken enorm funktion idrotten har, både socialt, emotionellt och fysiskt.
Jag känner egentligen inte till någonting om Boo IF, som artikeln handlar om. Men deras elitsatsning, där man börjar plocka ut de duktigaste spelarna redan vid nio års ålder, borde vara straffbar på något sätt. Det här är idrottsfascism på elitnivå, och det måste gå att stoppa. Jag hoppas föräldrarna till de barn som tränar i klubben röstar med fötterna och hittar en annan klubb.

Jag skriver inte mer om detta nu. Då blir jag stämd för ärekränkning eller förtal. Det kunde det kanske vara värt i och för sig, men det får räcka så här.

7 thoughts on “Sånt här gör mig rasande”

 1. Håller helt med.
  Tyvärr så brukar det alltid finnas föräldrar som också är drivande i frågan och ger sitt stöd till elitsatsningarna, dock utan att ge sken av detta förutom i kretsen av likasinnade. Har ingen erfarenhet av Boo men väl av andra både stora och små föreningar i Stockholm. Det finns dock ganska många duktiga idrottsledare som efter att ha drivit elitsatsningar kommit till insikt om att man tappar enormt med talanger på denna typ av träning. Kanske de borde få komma till tals i frågan och informera föräldrar och ledare i länets idrottsklubbar.

 2. Tyvärr känner jag till det där alltför väl, Ferdinand. Det märker jag både i lagen där mina egna barn spelar och bland de lag man möter på matcher och turneringar.
  Ozzy: Du är ett språkschänni, ällähuur?

 3. enl artikel i dn idag sitter tomas bodström o styrelsen för boo if. han försvarar deras agerande.

  en reflektion: varför är det alltid (om man bortser från avarter so boo if) ok med elitsatsningar inom idrott men det anses som elitistiskt och osolidariskt med liknande satsningar inom matematik, fysik, kemi, språk etc.
  kanske samma logik som ligger bakom att det är ok att zlatan och forsberg tjänar mångmiljonbelopp per säsong men osolidariskt när en vd för ett mångmiljardföretag med femtiotusen anställda tjänar 15 miljoner per år.

 4. Bodström intervjuades i Svenskan idag, och uttryckte sig ungefär så här: Jag står för beslutet, eftersom jag är med i styrelsen. Men jag gillar det inte. Han berättade även om egna erfarenheter som när han blev petad som tolvåring i Djurgården.
  Sedan nämner han också det som allra mest intressant i sammanhanget: Den här typen av satsningar är absolut vanligast i Stockholm. Men samtidigt är Stockholm urdåligt på att fostra talanger. I hela landslagstruppen finns en enda spelare från Stockholmsregionen: Rami Shaaban (från Boo IF, för övrigt). I övrigt dominerar Skåne och i viss mån Västsverige.

 5. Förresten: När det gäller elitsatsningar inom kunskapsområden så är det väl betydligt mer acceptabelt? Idrotten ska ju vara en kollektiv lek, åtminstone i lagsporterna.
  Matematik, naturvetenskap, språk och kanske även till exempel musik borde också vara en lek, men blir bara det så länge det utövas på en lagom utmanande och stimulerande nivå. Därför är det ju tvärtom här: här behövs det särskilda satsningar på den som kan och vill.
  Tycker jag, i alla fall.

 6. Stellan #5: Satt just och tänkte på precis samma sak. Vem har hört talas om SM-gulden, de stora internationella framgångarna, landslagsspelarfabriken, talangscouterna som trängs på bänkarna, i samma mening som… Boo?

  Nu väntar vi bara på att de ska börja ta marknadsmässiga inträdesavgifter till knattematcherna också. Och få fart på merchandisingen. Halsdukar, kepsar, tröjor och allt vad det kan vara – ska det vara elitsatsning för nioåringarna måste man väl också hänga med även på den fronten?

  De kan ju rentav börja sälja sånt på nätet. Förslagsvis i en webbutik. Internetadressen blir givetvis http://www.boo.com.

  Om man säger så.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *