Whole Foods Market

Ok, här kommer en lite fördjupning för er som vill nörda loss lite. Den här artikeln om kedjan Whole Foods Market – världens största ekologiska kedja – är från vårt nyhetsbrev Foodwire. Den är lite lång, så för att läsa hela får du klicka på länken nedan.

Whole Foods Market är den ekologiska kedjan som satt hela den globala detaljhandeln i spinn. Är det en motiverad reaktion, eller är allt bara en hajp? Foodwire har gjort ett studiebesök för att finna svaret på den frågan.

Whole Foods Market har vuxit kraftigt i USA och det var med stort buller och bång man etablerade sig i Storbritannien i våras. Butiken i London är världens största ekologiska supermarket, och bara detta var förstås ett slags statement om att kedjan nu är en kraft att räkna med.

Eller är den det? Det är den frågan jag har givit mig ut för att försöka besvara. Jag befinner mig i en av Whole Foods Markets 270 butiker, i detta fall belägen i området Gold Coast i Downtown Chicago.

Det första man möts av när man kommer in i butiken är en liten avdelning med snittblommor. Men den är så liten att de flesta kunder sannolikt passerar den utan att märka det – särskilt om man höjer blicken en aning, eftersom man då skådar rakt in i självaste tabernaklet: frukt- och grönsaksavdelningen.

Fräscht och tilltalande
Det är svårt att inte imponeras. Färgerna, exponeringen, sortimentet: allt är mycket inbjudande och fräscht. Till skillnad från många andra amerikanska butiker har man dessutom valt bort mycket färdigpackat och säljer frukt och grönsaker i lösvikt. Ingen nyhet för oss skandinaver, men ändå. Här finns också en hel vägg fylld av nötter och naturgodis, allt i ett smart lösviktssystem, samt den obligatoriska färdigskurna frukten, en kategori som vi nästan saknar helt här i Skandinavien. Tyvärr, kanske man kan säga, för en liten färsk fruktsallad är egentligen det perfekta mellanmålet.

Det är svårt att slita sig från det gröna, men jag måste. In i butiken, där jag möts av ett butiksbageri som erbjuder mycket utöver det trista vita brödet som jänkarna verkar älska. Här finns också en stor avdelning med färsk fisk och även en så kallad Shrimp bar, en bar med räkor och skaldjur, både naturella och i olika inläggningar.

Trångt
Rader av hyllor tar upp en stor del av butikens golvyta. Det är jämförelsevis trångt för att vara i en amerikansk butik, men det är mycket som ska få plats. Och allt är ekologiskt. Fast ekologiskt i Whole Foods egen bemärkelse, då. Alla produkter är inte certifierade, men ”The Whole Philosophy”, som styr kedjans inköp, stipulerar att det ska vara naturliga och ekologiska produkter av högsta tänkbara kvalitet.

Här finns således allt från naturliga och ekologiska hårfärgningspreparat till ekologiska chips och allt däremellan. Hyllrad efter hyllrad. Jag vandrar systematiskt fram med min kamera i högsta hugg.

Prisbelönt personalpolitik
Tills det plötsligt dyker upp en leende ung tjej, som på vänligast tänkbara sätt förklarar att det inte är tillåtet att ta bilder i butiken. Det misstänkte jag i och för sig, jag har varit med om detta förr. Men det brukar gå rätt bra att smyga. Jag förklarar att jag är journalist, som rest ända från Europa, men det biter inte. På sitt glada och charmiga vis (Whole Foods personalpolitik är prisbelönt) låter hon mig veta att det krävs ett tillstånd från huvudkontoret.

Eftersom jag redan fyllt minneskortet med några hundra megabyte, så bryr jag mig inte om att tjafsa, utan sätter lydigt på linsskyddet. Tills jag kommer till frysskåpet med bibelbrödet. Bröd bakt enligt recept från den heliga skrift – det måste ju bara förevigas. Så jag smusslar upp kameran och drar av ett gäng rutor utan att titta i sökaren. Tur att man har en hyfsad kamera med bra autofokus…

Så här långt är jag inte så värst imponerad. Men när jag letat mig ut mellan alla hyllorna kommer jag till måltidsavdelningen, och nu smälter jag lite grand igen. Här finns nämligen en jättestor bufféliknande bar där man själv kan plocka ihop sin måltid bland massor av rätter och betala efter vikt. Det finns soppor, pizza, pajer, allt man kan önska sig. Det är varmt, fräscht nylagat och luktar underbart.

Hajp eller inte?
Så vad blir det slutliga omdömet – hajp eller inte?

Svår fråga. men en sak är säker: den här kedjan borde vara en förebild för alla andra. En annan sak är också säker: den här kedjan kommer aldrig att bli en global dominant i volym. Detta kommer alltid att vara ett nischkoncept som kräver ett stort befolkningsunderlag, och det är tveksamt om det ens går att etablera en sån här butik i Skandinavien. Möjligen en enstaka enhet i Stockholm eller Köpenhamn, men det finns knappast någon ekonomi i att ha en eller två enstaka butiker här i den kalla nord.

Reservat
Jag slås också av en mycket tydlig sak, särskilt när jag jämför med mitt nästa studiebesök hos lågpriskedjan Targets jättelada i utkanten av Chicagos centrum. Här handlar jag tillsammans med småbarnsföräldrar, och andelen svarta, latinamerikaner och asiater är hög. På Whole Foods Market är den nästan irriterande låg. Butiken är som ett reservat för vit medelklass.

6 thoughts on “Whole Foods Market”

  1. Min förra flickvän “förstörde” mig fullständigt när det gäller ekologiska matvaror, så nu kan jag inte köpa nåt annat om det finns ett ekologiskt alternativ. Förstört mig på ett bra sätt får man väl säga då 🙂

  2. Var nyligen i Berlin och passade på att besöka några stora ekobutiker och kedjor. Sammantaget så är de mycket bättre än de”vanliga” butikerna när det gäller att synliggöra sina produkter på ett lockande sätt.

  3. I USA blir det extra påtagligt med frukten och grönsakerna, som i många affärer är inplastade och förpackade i evigheters evighet.

  4. Jag har börjat tröttna på grönsakerna i många svenska butiker. Man kastar upp drivor med grönt som ligger och spretar i fula pappkartonger. Löklådor med flugor och lökar som börjat ruttna etc. Volym är viktigare än kvalite och man fyller hellre på en gång än återkommande. Rensar sällan undan gammalt i förmån för nytt. Tycker att de flesta ICA och Coop blivit sämre sista åren. Finns ifs fortfarande några i och runt Gbg som fortfarande anstränger sig.

    Givetvis är det enklare att göra det snyggare och fräschare om man har lägre volymer och har personal till att sköta uppläggningen av varor. Handlar hellre mina ekovaror på Ekostore än andra butiker för att det är stilrenare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *