Dagens ord: Ambivalens

Alla intelligenta läsare vet nog vad detta fisförnäma ord betyder, men för ordningens skull kommer här en förklaring direkt från Stellans egen hjärna: Man kan inte bestämma sig. Som en åsna mellan två hötappar, typ.

Min personliga ambivalens är inte sådär enormt akut. Den handlar snarast om vissa beslut som gäller mitt företag, och vilket av de till buds stående alternativen som blir bäst på lång sikt.

Däremot har jag de senaste dagarna bevittnat akut ambivalens hos mina två söner, elvaårige Magic och åttaårige Legolas.

bild-12.pngAmbivalens nummer ett handlar om en mycket världslig sak. Killarna är för andra gången så kallade pandasäljare, en slags miljömedveten variant av jultidningsförsäljning. Bland premierna i årets premielista finns två prylar som får de flesta killar mellan sju och fjorton att sukta högljutt: Nintendo Wii och Xbox 360. För att få ett Nintendo Wii i premie behöver man sälja för den hisnande summan 7250 kr, och ett Xbox 360 kräver en försäljning på 8450 kr. Men killarna är fulla av tillförsikt, och har i flera dagar debatterat vilken nivå man ska satsa på. Vilket är bäst, Wii eller 360?

Ambivalens.

(Inom parentes kan sägas att de på bara några dagar sålt för över 3000 4000 spänn, så uppdraget kanske inte är så omöjligt som mor och far tror…)

Ambivalens nummer två har mest drabbat Magic, och handlar om betydligt högre ting: fotboll och kvällens match på Nya Ullevi. På planen drabbar nämligen hans två favoritlag samman: Gais och Helsingborgs IF. Själv har jag varit inbiten Gaisare i över trettio år (även under året i division tre nordvästra Götaland), så jag har inga problem med lojaliteterna. Men Magic, som är född i Helsingborg och bodde där de sju första åren av sitt liv, är inte lika säker på sin sak.

Ambivalens var ordet, som sagt. Men bollen är rund, gräset är grönt och alla vägar bär till Rom. Den som lever får se, och bättre sju bollar i fel nät än 0-0 i protokollet. Det sista ordspråket har jag hittat på själv, och det kanske bara gäller ikväll. För Magic.

Förresten, om någon är sugen på att stötta Världsnaturfonden, till exempel genom att köpa en finfin
ryggsäck, svampkniv eller kanske ett ficklampsset, så är det bara att höra av sig… Överskottet går
till välgörande ändamål - Världsnaturfondens isbjörnspatrull och ett TV-spel till mina barn. :-)

2 thoughts on “Dagens ord: Ambivalens”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *