Metros lilla honungsfälla

För de av er som inte kände till det, kan jag avslöja att jag är egen företagare. En kallhamrad kapitalist (nja) som tänker rätt mycket på hur man kan tjäna pengar på olika sätt. Den här bloggen startade jag till exempel med det uttalade syftet att tjäna mer pengar. Dels för att locka nya abonnenter till min nyhetstjänst Foodwire, och dels för att jag tror att det finns en vss potential till annonsförsäljning på bloggar som den här.

Och nu läser jag om Metrobloggen. Metro, som verkligen är ett kallhamrat kapitalistföretag, har startat ett bloggverktyg där bloggare kan tjäna en slant på sitt skrivande. En rätt liten slant, såvida man inte har väldigt många besökare. Men ändå.

Så nu är frågan: Ska jag flytta min blogg? Från salt.se till metrobloggen.se/salt? Och tjäna pengar? Är det en fälla?

Jo, faktiskt. Inte bara en fälla, utan flera.

Dels det här med hur pengarna sköts. De betalas ut genom ett betalkort som jag får som privatperson. Inte mitt företag. Ett betalkort från Banque Invik, ett bolag som ingår i samma företagssfär som Metro, och som bloggaren nu blir tvångsansluten till som kund. En kortfälla, helt enkelt.

Det dras 30 procent skatt från de pengar man tjänar. Om man skulle råka (liksom jag och ganska många andra) ha en såpass god inkomst att man har en marginalskatt på 50 procent, då blir Metrobloggen en kvarskattefälla.

Och sist, den stora haken: Metro förbehåller sig upphovsrätten till det jag skriver. De kan exempelvis publicera det i sin tidning utan att be mig om lov. Många tycker säkert det är helt ok, till och med häftigt och kul, att få sin text publicerad i tidningen. Men jag är journalist till yrket och kan inte acceptera att ge bort rätten till det jag skriver. Tvärtom, jag tycker det är på gränsen till brottsligt när Metro plitar in ett sådant förbehåll, som man gömmer bakom en liten kryssruta med texten “Jag har läst och godkänt villkoren.” Det är en rättighetsfälla, som Metro gillrat för att kunna fylla sin tidning med nytt och spännande material som man får snorbilligt – åtminstone i jämförelse med om man betalt en professionell journalist för att skriva.

Tyvärr Metro, jag köper inte detta.

Men varför finns det då en blogg som heter metrobloggen.se/salt? Där någon som heter Stellan skrivit ett inlägg? Jo, för att Stellan är en kallhamrad kapitalist som vill skydda sitt varumärke. Och dessutom är han lite nyfiken på hur länge bloggen får finnas kvar. Särskilt med tanke på det här inlägget…

6 thoughts on “Metros lilla honungsfälla”

  1. Framförallt så ger salt.se ett betydligt mer proffsigt intryck än metro.se/salt !
    Bra val, när bloggar har så tydliga förbindelser med skvallertidningar/halvseriösa tidningar som metro/aftonbladet/liknande så mister bloggen en del av sin trovärdighet, iaf för mig.

  2. Ge dem bara! När du känner för att stämma dem för att de fimpat din blogg – slå en signal! Pro bono…..mot 3000SEK/h!

  3. Hm, tre öre kan du kanske få. Fast du får vänta till jag får min första utbetalning. Jag har haft 14 sidvisningar hittills, måste skrapa ihop 4986 till innan månaden är slut… Då är jag 150 spänn rikare. Exklusive skatt. Och kvarskatt. På ett betalkort…

  4. Jag har lagt in bloggar för mina adresser också. Inte SÅ kul om nån annan skulle få för sig att starta bloggar med samma namn liksom. Suck.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *