Fredagsräkor – på en torsdag

Abbas Fredagsräkor är en intressant innovation som givetvis måste testas. Marinerade räkor som ska blandas med nykokt pasta för att snabbt ge en färdig rätt. Bra tänkt!

chili_lime_rakor.jpgEnligt instruktionen på påsen ska räkorna bara blandas direkt i den nykokta pastan och sedan ska hela kalaset stå på eftervärme i fem minuter och sedan vara färdigt att serveras. Men upplägget funkar tyvärr inte hela vägen. En del av räkorna hinner inte ens tina riktigt, och pastan blir kall. Hela anrättningen blir i bästa fall ljummen. Möjligen var jag för snabb med att stänga av plattan, men ändå…

Vad smakar det? Förvånansvärt mycket, faktiskt. Regelbundna läsare vet att jag brukar ondgöra mig över mesiga smaklösheter, men här är det faktiskt lite klös. Jag har provat två varianter: Lemon & Pepper och Chili & Lime. Båda varianterna är avgjort heta för att höra hemma i färdigmatskategorin, bäst gillar jag nog den fräscha citronvarianten som funkar jättebra ihop med den heta pepprigheten. Chili & Lime-versionen smakar nästan bara chili och det är lite synd. Dock får räkorna mycket god smak av marinaden, som egentligen är mer av en sås som ger smak även åt pastan. Den tredje smaken, red curry, har jag inte hunnit prova än.

Abbas koncept funkar som sagt inte riktigt hela vägen, men jag gillar det ändå. Det kan lätt utgöra basen i något mer avancerat. Lite grädde eller crème fraiche, några fräscha grönsaker eller lite oliver, varma mackor, paj eller en sallad – det går att göra massor med fredagsräkorna som bas. Även på en torsdag.

Räkorna som använts känns fina, det är inte sånt där småkrafs som man får när man köper färdigskalat, utan riktigt skapliga exemplar. Självklart kan de inte mäta sig med en påse färska räkor en sommarkväll, men det ska de inte heller.

4 thoughts on “Fredagsräkor – på en torsdag”

  1. André: Jag tycker du ska prova. Om du inte gillar att äta räkor naturell, så är det här helt annorlunda.

    Lina: Visst använder jag Mac. Syns det?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *