Takfynd

Omläggning av taket är som sagt påskens stora projekt. Och nu är vi igång – det känns verkligen skönt, Jag har gått och grunnat på detta hela vintern.

bild152.jpgRedan under första etappen av arbetet gjordes ett intressant fynd. Under takpannorna på den östra sidan av taket hittade jag resterna av en gammal brödpåse (se bilden – klicka så får du en större version). Troligen är det faktiskt en brödpåse som någon av byggarna haft med sig sin matsäck i när huset byggdes. Påsen är från Asplunds Bageri, och vittnar om att det en gång funnits en extra välgräddad limpa inuti.

Eftersom jag aldrig under min levnad hört talas om något bageri som heter Asplunds, tror jag att påsen kan vara lika gammal som huset, det vill säga 37 år. En snabb sökning på nätet visar att det funnits ett Asplunds Bageri i Grebbestad i norra Bohuslän. Det är en bra bit härifrån, men inte längre än att det kan ha kommit byggjobbare därifrån och hit.

Och att de satt på taket och fikade, det förvånar mig inte. Utsikten är kalas däruppifrån. Man får nästan lust att bygga ett litet torn eller nåt. Värsta Muminhuset, typ.

4 thoughts on “Takfynd”

 1. Ett stycke brödhistoria minsann. 🙂 Måste ha varit en god limpa om byggarna importerade den ända från Bohuslän.

 2. Heh, import vet jag inte om man kan kalla det. Jag bor också i Bohuslän, fast i andra änden. Mer troligt att byggubbarna var importerade från Grebbestadtrakten i så fall. Det var många feskarpöjkar som åkte söderut till Göteborgsområdet för att skaffa jobb.

 3. Aldrig har jag då hört talas om någon som idkar arkeologiska utgrävningar uppe på taket istället för nere i jorden. Men nångång ska ju vara den första.

 4. Appropå Sibylla…värt att veta! i Kvällstunden!

  “Sibylla korven introducerades 1932 av Bröderna Daniel och Samuel Lithell
  Namnet Sibylla fick korven efter kronprins Gustav Adolfs nyblivna hustru Sibylla med motiveringen” produkter med kunglig smak skall ha ett kungligt nam”
  Först på 40- 50-talen inte minst tack vare den ” motorburna ungdomen” som korvkioskerna och därmed Sibylla fick sitt stora genomslag.
  Nya smaksättare har sett dagens ljus, kanske vi kan få en “kokt med bröd” och Hummus med soltorkade tomater…nyttigt gott.

  Hälsar
  Christer / Maxo´s

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *