Bildspecial: Meningen med påsken

Meningen med påsken och den så kallade Stilla veckan (!) är ju att man ska begrunda Jesu död och uppståndelse. För er som tror att jag helt sonika struntat i det, kommer här några bildbevis på motsatsen:

bild168.jpg

Korset är centralt i påskens budskap. Den här bilden känns därför väldigt symbolisk. Fast egentligen tog jag den bara för att visa en sak man ska tänka på när man spikar läkt för takläggning: Håll koll på sladdarna. (Jag hann spika tre rader med läkt innan jag insåg detta, och fick sedan skruva isär kontakten för att få ned sladden från taket.)

bild167.jpg

Tabernaklet har jag redan skrivit om. Jag vill minnas att det var Mose som reste ett tabernakel till Herrens ära, och det hade väl egentligen inte så mycket med påsken att göra. Mitt motiv för att resa ett tabernakel var mer världsliga: Snö och regn trängde in genom mitt ofärdiga tak…

bild166.jpg

Tänkte avsluta denna försenade påskpredikan med att minnas Luthers ord: Ora et labora. Bed och arbeta, på svenska. Om du inte kan komma på en lämplig arbetsuppgift, föreslår jag lite takläggning. Här kommer en snabbkurs: Bort med gamla takpannor och läkt (de där trälisterna som takpannorna ligger på), sedan på med ny takpapp, nya läkt och takpannor. Eller som åttaårige sonen Legolas uttrycker det: “Det är väl bara att ta bort de gamla takpannorna och spika dit nya, varför ska det ta sån tid?”

Ursäkta, vadsadu? Har du inget tak som behöver läggas om? Tur för dig att jag är extra snäll idag: Du får göra klart mitt tak istället! Nej, jag lovar, det är helt ok. Jag har ju hållit på över en vecka nu, det vore själviskt av mig att fortsätta en endaste sekund till. Du kan komma på en gång.

bild155.jpg

Då kanske jag blir så här glad. Och så kanske jag hinner raka mig också. För det är ju trots allt det påsken handlar om. Glädje, alltså. Inte rakning.

5 thoughts on “Bildspecial: Meningen med påsken”

  1. Jahooo och hurra! Ära vare påsk i höjden! Bilder!

    (Min djefla man är feerrruuktansvärt rädd för takläckor, fukt och mögliga takbjälkar och dessutom tvingar jag honom att ha cykelhjälm på sig när han är på taket eftersom han har tummen mitt i handen och vingliga orienteringsfötter. Nu ska jag skicka honom hit att läsa om ert tak.)

  2. Vingliga orienteringsfötter är nog ingen tillgång, direkt. Och cykelhjälm… Frågan är vad den gör för nytta om man faller 7-8 meter ned i på de vackra skifferplattorna som man slet med en annan påsk?
    IT-mamman vill gärna att jag har livlina på mig på taket, men då grymtar jag att det är livsfarligt, för den är i vägen och lätt att snubbla/halka på. Fast jag måste erkänna att till och med jag (som har ett förflutet som sotare, lumparbrandman och målare) börjar bli lite skrajsen på ålderns höst.
    När de gamla pannorna och läkten var borta var det läskigt. Inget att ta tag i om man skulle tappa fotfästet, mer än möjligen en gammal murken stupränna. När man sedan fick på den nya pappen blev det ännu värre, för den hade en halkig beläggning som gjorde att fötterna hela tiden gled runt.
    Fast det kanske du inte ska säga till den djefla mannen…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *