Lyss, lyss

Jag har insett att jag använder ordet äntligen alldeles för mycket. Så nu skriver jag inte det. Jag skriver… hmm… Finns det ingen synonym till äntligen? Skit samma, jag tycker det är befriande och härligt att höra Åsa Öström, nyvald ordförande för Sveriges Sensoriska Nätverk (bilden), avge sin programförklaring:

asa_ostrom.jpg“Vi måste sätta fokus på smaken och det positiva i matglädje, inte bara prata näringsvärden och övervikt”, säger hon.

Preach it, sister, säger jag. Ge dem vad de tål!

Jag har arbetat med det här i tio år, och på senare tid har det blivit alltmer fokus på ångest, skräck och dåligt samvete. Istället för att vara ett glädjeämne, så har maten blivit vårt största bekymmer.

TV-kockar och matjournalister gör sitt och håller hedonismen vid liv – men man predikar för de redan frälsta. Det som skrivs om mat i de stora nationella medierna handlar egentligen om vikt, sjukdomar och var man hittar det billigaste köttet.

Åsa är till vardags fil. dr. vid Restauranghögskolan i Grythyttan.

2 thoughts on “Lyss, lyss”

 1. Det var en gång för länge sedan ….. då var det fint att vara tjock eftersom det tydde på att man var välbeställd.

  Jag vägrar stenhårt att krångla till ätandet och matlagningen. Grädde och smör, självklara ingredienser!

  De personer i min bekanskapskrets som dagligen oroar sig över vad de stoppar i sig är faktiskt oftare sjuka.

  (:PS. Synonymer till äntligen: till slut, till sist, slutligen, omsider, sent omsider, långt om länge 🙂

 2. Absolut, jag tror nog att man kan bli sjuk av ångest också.
  När det gäller synonymerna så funkar de definitivt, men jag vill hitta ett alternativ till utropet “Äntligen!”.
  Det är förbaskat svårt, förmodligen Gert Fylkings fel :-/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *