Ketchup, senap eller gåslever?

Känner mig frikostig idag, så jag tänkte bjuda på en liten notis från vår betalnyhetstjänst Foodwire. (Den som betalar min lön, för dig som undrar.) Varje dag brukar vi ha en liten humornotis som avslutning, och här kommer dagens: 

Amerikanska staden Chicago har sedan en tid haft ett mycket omtalat förbud mot försäljning av den franska delikatessen foie gras, alltså gåslever. Nu har stadens befattningshavare börjat sin jakt på eventuella förbrytelser, och det första etablissemanget att bötfällas med 250 USD var – en korvkiosk.

hotdougslogo_medium.jpgNu var det kanske inte riktigt en sån där korvmoj som du tänker på. Varken Sibylla eller Fyrkanten, om vi säger så. Istället handlar det om Hot Doug’s, en märklig inrättning som erbjuder snabbmat, mest korv i olika former, med gourmet-touch.
Korven som föranledde bötesföreläggandet var till exempel gjord på ankkött med foie gras, tryffelsås och en kycklingmousse med armagnac-tryffel.

Ingen vanlig grillad med bröd, således.

Enligt Sun Times lade ägaren Doug Sohn (som varit mycket tydlig med sitt missnöje över förbudet) ut menyn på torsdagkvällen. När han öppnade på fredagen kl 10.30 stod en representant från kommunen och hängde på låset. Sohn beordrades att plocka bort rätten från menyn, och gåslevern i köket märktes upp noga för att tas om hand vid ett senare tillfälle.

Korvgubben själv är förstås inte glad:
“Folk fryser ihjäl i kylan, och här blir jag trakasserad för nån korv”, grymtar han.

3 thoughts on “Ketchup, senap eller gåslever?”

  1. Jag har varit hos åtskilliga ankleverproducenter och jag har sett ankor som efter gaveringen ruskat på sig lite och sedan vaggat ut under Guds fria himmel för att småsnattrande i flock dricka vatten ur bäcken och beta grönt gräs. Det är mer än vad man kan säga om det livsöde som våra egna och världens alla broilers möter när de som endagarskycklingar transporteras till köttanstalter där de så snabbt swom möjligt ska bli till slaktmogen stek.
    Jag förstår inte upprördheten över anklever med andra ord.

  2. Jag har aldrig sett gåsleverproduktionen “live” bara tämligen upprörande TV-bilder.
    Däremot har jag besökt många andra typer av gårdar, till exempel slaktkycklingsuppfödare som du nämner. Och jag skulle nog tro att om folk visste att en normal svensk kyckling lever i 27-28 dagar innan den gasas ihjäl, så skulle man nog bli lika förbannad över det.

  3. Födas, gödas, dödas, som en TV-dokumentar för en massa år sen hette. Fast jag blir rätt sugen på att öppna gåsleverburken som stått i köket sen i julas… (ingen fara, det är helkonserv, den står sig ett tag till)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *