Mjölk mot PMS och lök mot cancer

vuxen_och_mjolk_04_thumb.jpgEtt litet forskningsresultat från USA som kanske kan intressera en del av de kvinnliga läsarna: Fyra glas lättmjölk om dagen minskar risken att drabbas av PMS med 40 procent. Effekten tycks bero på kalcium och vitamin D.

Ett annat forskningsresultat som torde intressera de flesta: En gul lök om dagen minskar risken att drabbas av cancer med 25 procent.

Slutligen: Min egen privata reflektion som kanske inte intresserar någon, men ändå: Det dröser in forskningsresultat av den här typen i min mejlbox, ofta vidarebefordrade av olika branschorganisationer med särintressen i frågan. Slutsatserna är ofta så förenklade att de riskerar att missuppfattas. Konsumenterna dränks i information om vad som är nyttigt och onyttigt och vet till slut varken ut eller in.

Vad händer till exempel om kvinnan med svåra PMS-besvär börjar dricka sina fyra glas mjölk om dagen men samtidigt börjar äta en gul lök om dagen för att slippa cancer?

2 thoughts on “Mjölk mot PMS och lök mot cancer”

  1. Felkällorna i sådana här undersökningar är troligtvis många. Vem vet? Äter man mycket lök kanske man också på andra sätt har nyttigare matvanor än de som äter lite lök.

  2. Precis. Fast jag måste ändå säga att jag undrar hur många de lyckats leta upp som konsumerar en hel gul lök om dagen. Det kanske fanns en, och den hade inte cancer?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *