Hallonet – vän eller fiende?

Fick just ett pressmeddelande från amerikanska företaget Ocean Spray. Ännu en gång vill de bombardera allmänheten med sitt budskap om hur nyttigt det egentligen är med tranbär.

hallon.jpegDe har säkert rätt, tranbär är nyttigt. Liksom de flesta bär. Och enligt en forskningsrapport som kom från Nederländerna tidigare i år, så är faktiskt hallonet det nyttigaste av alla bär. Forskarna bakom projektet menade till och med att hallon kan vara det nyttigaste av alla livsmedel som finns! Förklaringen är förstås de så kallade antioxidanterna, ämnen som hjälper kroppen att stå emot olika sjukdomar.

Bara att proppa i sig hallon, så håller man sig frisk. Eller?

Nej, tillvaron är ju sällan så enkel. För hallon kan samtidigt vara så farligt att svenska Smittskyddsinstitutet till och med föreslagit att hallon inte ska få säljas utan varningstext. Av alla livsmedel är nämligen hallon extremt överrepresenterat som bärare av Calici-virus – det virus som orsakar det vi brukar kalla vinterkräksjuka.

3 thoughts on “Hallonet – vän eller fiende?”

  1. Intressant, men… kan inte du länka till dina källor? Eller om inte de finns på nätet, skriva mer utförlig referens? Jag vill veta mer!

  2. Hej Birgitte. Jag hade gärna länkat om jag haft info lätt tillgänglig. Men det här med magsjukeviruset skrev i alla fall en läkare i Smittskyddsinstitutets tidning i somras. Och forskningsrapporten var från Wageningen-universitetet i Holland, och den publicerades i en tidskrift som heter Biofactors.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *