Mobilen i butiken

Idag har jag varit på Detaljhandelsdagen i Stockholm. Ett arrangemang av en av mina duktigare konkurrenter, en tidning som heter Market och ges ut av förlaget Forma, före detta Ica-Förlaget. Temat för konferensen var “Detaljhandeln goes mobile” – ett upplägg som jag hade svårt att motstå. Många intressanta föredrag om allt från Babyshop via Kjell & C:o till rabattgiganten Groupon och sökjätten Google.

Men det var en punkt som tilldrog sig mer intresse än de andra: Sam Rihani från Facebook Nordics som berättade om Facebook Deals. Han pratade egentligen bara i tio minuter, men hann klämma in en väldig massa information. Bland annat följande lilla räkmacka:

2 milj svenskar anv FB i mobilen varje månad. 1,2 milj/dag. 750.000 check-ins per vecka. #sdhdless than a minute ago via Twitter for Mac Favorite Retweet Reply

Föredraget var näst sist på dagen, jag var lite stressad över mitt plan hem, och i ärlighetens namn ska jag erkänna att jag i stundens hetta inte riktigt insåg sprängkraften i det jag just skrivit. Inte förrän Mikael Zackrisson ifrågasatte det rimliga i siffrorna. Kan det verkligen stämma att 1,2 miljoner svenskar loggar in på Facebook i mobilen – varje dag?

Jag hade flyt och när jag forsade ut ur konferenslokalen stod Sam Rihani där. Han bekräftade att jag hade uppfattat siffrorna rätt, och jag kunde hasta vidare mot tunnelbanan medan innebörden av detta sjönk ned i min hjärna. 1,2 miljoner är en mycket stor andel av Sveriges befolkning i det här sammanhanget. Facebook har, enligt ganska färska siffror, drygt fyra miljoner aktiva användarkonton i Sverige. Att 30 procent av dessa användare är inloggade med mobilen varje dag visar att vi kommit riktigt långt i den mobila utvecklingen. Och att Facebook har blivit en vital del av väldigt många svenskars vardag. Väldigt många.

Facebook är en matkfaktor, och när man nu lanserar Facebook Deals i Sverige så kommer det att påverka handeln kraftigt. Tjänsten kommer att utvidgas och på sikt bestå av både lojalitetserbjudanden och det som Sam Rihani kallar vänerbjudanden, det vill säga erbjudanden som man kan lösa in om man värvar någon av sina Facebookvänner och nappar på erbjudandet tillsammans.

Det finns mycket mer att berätta om Detaljhandelsdagen, men jag ska nöja mig med att putta ut två intressant små munsbitar till:

86 procent av de som använder Internet i mobilen, gör det samtidigt som de ser på TV. Det berättade Anders Gustafsson från Google.

Grupphandelstjänsten Groupon Sveriges vice vd Matilda Nilsson berättade om när Groupon gjorde sin första nationella deal i USA, med klädkedjan GAP. Erbjudandet löstes in 425.000 gånger, GAP sålde varor till ett värde av 11 miljoner USD – och Groupons servrar kraschade. Personligen är jag lite osäker på den långsiktiga styrkan i den här typen av tjänster, men just nu är det helt klart hett.

10 thoughts on “Mobilen i butiken”

 1. 1.2 känns inte så konstigt. Däremot att 750000 skulle checka in med Facebook places känns väldigt skumt. I mitt flöde så är jag förvånad om mer än 10% checkar in.

 2. Det är också en intressant aspekt, men jag misstänker att Deals-lanseringen haft stor effekt där Dessutom: endast 15-20 procent av mina vänner får se att jag claimat en deal, det är ju inte omöjligt att detsamma gäller för incheckningarna.

 3. Och jag som var lite småstressad på boksläpparlunchen med Jens Nordfält på China idag och höll på att säga “vilken bra kollega ni har i Stellan!” till chefredaktören innan jag kom på att det var ju Market och inte Butikstrender som var arrangör 🙂

 4. Johan: Det står även 750 000 check-ins, inte att det är 750 000 personer som checkar in.

  Jag tror det är ganska realistiskt och i mitt flöde har det blivit succé. Alla använder det och det leder till väldigt intressanta diskussioner rätt ofta.

 5. @Johan: Han skriver ju iofs inte att det är 750 000 unika användare som checkar in, utan 750 000 totala incheckningar. I min feed finns det personer som säkert checkar in på 10 olika ställen per dag, så jag tycker inte siffran känns så orimlig.

  Det betyder ju inte heller att det är 750 000 incheckningar på riktiga “places” med koppling till en page, utan den statistiken tar ju säkert med incheckningar som “Sängen” och “Farmors altan”.

 6. Facebook har knappast någon teknik för att hålla isär olika spots i systemet. Dessutom vore det ju, som sagt, intressant att veta vilken effekt lanseringen av Deals kan ha haft på detta – och om de 750′ incheckningarna mättes upp före eller efter.

 7. Intressant korrelation mellan antalet användare per månad, och hur många som använder FB dagligen. Sällananvändare verkar inte finnas.

 8. I was advised this site by way of my personal relation. I am will no longer particular when it submit will be published by means of the pup since nobody else learn this sort of selected in relation to the trouble. You might be amazing! Thank you!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *