En trevlig överraskning från CSN

I den vanliga högen av fönsterkuvert i brevlådan igår fanns det årliga beskedet från CSN. Det brukar sällan vara någon munter läsning. Pengar ut, liksom. 

Och det är pengar ut under 2009 också. Över tio lakan flyger sin väg, vilket förstås är trist och irriterande. 

Men när de tio lakanen är levererade, då är mina studieskulder betalda. Hip hooray! Nangijala, Nirvana och allt vad ni heter, here I come. 

Ville bara säga det. 

Och nu när jag har sagt det, kan su som är riktigt slipad snabbt utläsa att jag egentligen inte är särskilt välutbildad. Jag lider snarare av någon slags akademiskt komplex, som jag nu försöker reparera genom distansstudier i den mån tiden räcker. Därför ska jag strax sätta mig och lyssna på en föreläsning om ljudbehandling i digital videoproduktion.

8 thoughts on “En trevlig överraskning från CSN”

 1. Maken bjöds på en liknande upplevelse häromdan. Han har två lån (ett gammalt och ett nytt) och på det ena återstår bara två lax att pynta (tänk så märkligt att man inte gör det med dill och citron, utan med sedlar!). Det blir sjutton lök mindre än ifjol (är det en tillfällighet att så många pengasynonymer[om man nu kan kalla två för många] heter som födoämnen? Put your money where your mouth is liksom) varför han anser sig bli samma summa rikare i år.

  Men du. Ha inget akademiskt komplex. Det har jag haft länge, fast jag jobbar för fullt på att släppa den nojan. Jag är inte så säker på att jag skulle ha gjort bättre saker eller varit gladare om jag hade pluggat en massa. Dessutom är det näpna lilla studielån jag skaffade mig en gång i tiden avbetalat för lääänge sen. Jag kan säga utan att ljuga det allra minsta att det inte har funnits en enda dag i mitt liv när jag saknat ett halvmiljonstort studielån.

  Och: kommentarsmejlen kommer! Tack, jättebra!

 2. Grattis! Fick mitt fönsterkuvert idag, och kan väl mest bara konstatera att jag inte är lika gammal som du Stellan 😉 Jag har ett par år kvar.
  Men men, det som stör mig mest är att de inte tvingar mig att betala mer än 6745 kronor i år. Vilket gör att jag måste sitta och fundera på om det är smart eller inte att betala mer än så, för att bli av med den där ruttna räntan nån gång. Och sånt räcker inte mina högskolepoäng till! Så såna där akademiska komplex verkar rätt felplacerade tycker jag.

  Malins senaste bloggpost..MER debatt i Dagens Medicin

 3. Man kan skrämma barn med mina studieskulder. De lär inte bli betalade förrän de blir avskrivna pga gäldenärens utflyttning i träfrack… och inte blir det bättre av att man drar på sig nya studieskulder. Utan att bli så mycket klokare för det.

 4. Sedär, jag tänkte nog att detta var ett ämne som skulle engagera en smula. Och som ni märker nämner jag inget om hustruns akademikerskatt – den lär vi få pröjsa tills hon går i pension.

 5. Jag förstår inte hur man kan utläsa din akademiska karriär med hjälp av antalet pengar kvar att betala.

  Jag utläste bara att Stellan nog fyller 50 i år.
  Det gör maken också, men han fick uppskov nåt år så han har några år kvar.

  Jag har jättemånga års uppskov och kommer att betala tills jag går i pension.

  Så det säger kanske också en del om att du har haft inkomster sen du slutade plugga …

  Cecilia Ns senaste bloggpost..Årsredovisning 2008

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *