Kolsyra – en biprodukt från gödselfabriken

Bubblor är rätt populärt i läsken. Ger en fräsch känsla och killar lite skönt i gommen.

Men vad är det i de där bubblorna egentligen? Och var kommer de ifrån?

Kolsyra, kallar vi det här i Sverige. Och det är egentligen gasen koldioxid, som lösts i vatten. Koldioxid är inte direkt den hippaste gasen just nu, den står ganska lågt i kurs. Men i läsken är den helt okej. Tycker många.

Själv var jag nog en bra bit genom tonåren innan jag började dricka kolsyrad läsk. Alltför många incidenter med stickande bubblor i näsan i unga år gjorde att jag länge körde kolsyrefritt. Och egentligen föredrar jag nog det även idag, faktiskt.

Och den känslan förstärks en smula när jag läser en mycket intressant sak, nämligen att norska gödselkoncernen Yara numera är stor producent av gasen till läskbubblorna. Bubblor från en gödselfabrik i Norge. Hur fräscht är det?

Nä, det handlar såklart inte om gödsel i form av koskit eller så. Det här är en fabrik som tillverkar konstgödsel. Det handlar alltså snarare om kemikalier än den… eh… rena naturprodukten.

Och sen är det ju det här med klimatpåverkan. Jag har inte en susning om hur stor klimatbov läsken är egentligen. Men jag vet i alla fall att koldioxid inte är bra. Och även om gasen är bunden i vätska när vi dricker den, så måste den väl komma ut på något sätt?

Har vi nån läskexpert bland läsarna? I så fall vill jag gärna veta hur det ligger till med den här saken. Och tills jag vet, håller jag mig till sånt som inte sticks i näsan.

3 thoughts on “Kolsyra – en biprodukt från gödselfabriken”

  1. Hei:
    Det spiller liten rolle hvor mye CO2 som användes i läsken. Det er ingen som produserer CO2 for å få mer av denne gasen. CO2 er et renset biprodukt fra kjemisk industri. Kilden kan være produksjon av sprit, metanol, gødsel eller steamreforming av naturgas eller ……. (det er et utall kilder). Problemet er dessverre at det finnes alt for mye av denne gasen. Om du drikker CO2-fritt løser du nok dessverre ikke noe klimaproblem.

    mvh
    Harald

  2. Hela problemet med koldioxid som växthusgas är ju dessutom att man ger ett nettotillskott till den globala CO2-halten, genom att bränna fossila bränslan där CO2 legat bundet och inte ingått i något kretslopp. Så länge det handlar om CO2 som ingår i det vanliga kretsloppet är det ett nollsummespel ur miljösynpunkt, annars hade vi alla fått andas ut mindre för att rädda miljön.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *