Hvergang

Ikväll blir det party i Danmark, kan jag avslöja. Idag är det nämligen J-dag, eller Snefald, som vissa kallar det. 

Det innebär att Tuborg lanserar årets upplaga av Julebryg. Förr om åren inföll J-dag den andra onsdagen i november, men av omsorg om landets BNP flyttades den 1999 till fredag. Polis och sjukvård är rustade till tänderna, eftersom alla vet att det blir ett sabla röj – med allt vad det innebär.

20.59 faller täckelset, och om man går in på Tuborgs kampanjsida, kan man se exakt hur lång tid det är kvar: 

Många, många håller koll på detta i vårt västra grannland. Allt från gymnasieungdomar och en bra bit upp i åldrarna.

Ibland pratas det i Sverige lite avundsjukt om danskarnas fördomsfria inställning till alkohol, men jag är inte så säker på att jag är direkt avundsjuk. J-dag är bara ett av de tillfällen då alkoholen ställer till oreda i det danska samhället. Traditionell julefrokost kan vara ännu värre, och brukar varje år resultera i anmälningar om både misshandel och våldtäkt. 

Nu låter jag som en riktig moralkäring. Det kanske jag är, men jag har ju egna barn som börjar närma sig en känslig ålder. Och jag hoppas att de slipper en del som jag varit med om. 

Bonusinformation: På danska uttalas bokstaven J inte alls som på svenska. Danskarna kallar den för “jod” – fast med det danska uttalet, där d:et på slutet blir så mjukt att det försvinner i en litet väsande läspljud.

7 thoughts on “Hvergang”

  1. Vad är det då? Som julöl fast sämre/bättre/värre? Eller som julmust med alkohol?

    Julefrokost, det är den med gammeldansk i, är det inte? Jag har varit oerhört lite i danmark.

    Jessikas senaste bloggpost..Vemod

  2. Ja om man ändå kunde få nån balans i det hela. Inte jag personligen alltså. Det är ju så mysigt med lite alkohol, för husbehov om man säger, men så förskräckligt med för mycket. För en själv och tyvärr som du skriver, ofta även för andra. Att vara bakis går ju an, det går ju över. Men allt tokigt man kan göra under tiden – det finns för alltid kvar hos de som drabbas.

  3. Jessika: Julebryg är ett julöl. Och julefrokost, det är ungefär detsamma som vårt julbord. Som ju också brukar innebära ett rätt hämningslöst supande, emellanåt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *