Seriös krock (uppdaterad)

Fick inbjudan till en fest. På torsdag mellan 12 och 22 på Rådhusplassen i Oslo. Efter klockan 15 kan man köpa öl och brännvin. Norrmännen vet sannerligen hur man svirar.

Förutom öl och brännvin serveras den norska nationalrätten fårikål, som för den oinvigde närmast kan beskrivas som en köttgryta gjord på bland annat fårkött, kål och hel svartpeppar. Detta är norrmännens stora hösttradition, och det som händer på torsdag är fårikålens festdag. Norges största köttföretag Nortura sponsrar och på Rådhusplassen serveras gratis fårikål mellan 12 och 22.

Uppdatering: Svorskens recept hittar du här, dessutom bör du kolla in kommentarerna eftersom där finns ett alternativt recept.

Man blir ju sugen. Jag älskar Norge och fårikål har jag aldrig smakat.

Men tyvärr. På torsdag är jag redan uppbokad. Bokmässan rullar igång, och det är dags för årets kokboksspaning. Samt möte med MM klockan 10.30, räkmacka nån gång efter 13 och sedan ytterligare spaning innan jag hastar norrut längs Europaväg 6 i min lilla gröna bil för avhämtning och leveranser av barn vid skolor, daghem och idrottshallar. Eftersom IT-mamman arbetar sent är chansen mycket liten att jag hinner till Rådhusplassen innan kl. 22.

Ingen fårikål i år, således. Trots det tänkte jag avsluta med lite ohyggligt trivial fårikål-information: Får heter inte får på norska, utan sau. Varför heter då rätten fårikål? Ingen vet, men det troligaste är att den ursprungligen kommer från Danmark.

3 thoughts on “Seriös krock (uppdaterad)”

  1. Starkt jobbat, Helena, att läsa ända till slutet. Begreppet fårikål dyker dock inte upp i norska kokböcker och veckotidningar förrän mot slutet av 1800-talet, så den danska teorin är rätt seglivad – men absolut inte vetenskapligt belagd på något sätt.

  2. Förklaringen är antaglien att det norska ordet för tacka (fårmamman) är just får. Efter sommarsäsongen då de har gått med sina lamm på fjället blir det dags att välja ut vilka tackor som har fått många lamm och som får bli mammor också nästa år. De får som bara fick ett lamm kokas tillsammans med vitkål.

    Kallt och hårt, men sant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *