Surströmmingsglass

Jag tillhör den obskyra minoritet som faktiskt gillar surströmming, trots att jag är tvättäkta bohuslänning och alltså borde prioritera färsk fisk.

Men nu sitter jag emellertid och läser om något som är mer obskyrt än en surströmmingsdiggande bohuslänning, och det handlar om surströmmingbranschens senaste innovation, som ska presenteras den 3 mars i Stockholm: Surströmmingsglass  med friterad västerbottenost-fjäder, friterad persilja, varma hjortron och glaserad tunnbrödstav!

Jag blir yr bara jag försöker föreställa mig hur denna kakafoni av smaker ska kunna samsas i gommen. Samtidigt blir jag förstås nyfiken. Och sur, eftersom jag knappast kan tänka mig att spendera ett par tusen på en flygbiljett till Huvudstaden enkom för att smaka underverket…

8 thoughts on “Surströmmingsglass”

 1. strunt i tankar på att lösa biljett till stockholm – sånt där är bara trams som ska rendera en massa glesbygdspengar till ingen nytta. Titta på alla dessa ansinniga idéer som blir till dyra företagsinvesteringar till ingen nytta, sorgliga förhoppningar, björksaft i Umeå, surströmmingsost väster om Storsjön och dessa honungstillverkare som smaksätter honung, bevare mig väl. Surströmming är bra som dejn är och har i historisk tid aldrig behövt låna ut sig som smaksättare till någonting och honungen har inte behövt smaksättas, det sköter naturen själv med gran och tallskott, med blåbär, med ljung. Senast var punch och polkagrissmak på honungen – är folk konfysa eller bara obegåvade eller är det statliga underhållspengar som får folk att föda knäppa idéer.
  Nu blev jag en smula arg – förmodligen till ingen nytta..ja,ja

 2. Du har så rätt, Lager. Jag har själv genom åren besökt de mest besynnerliga ställen, som till exempel ål-, struts- och vakteluppfödare.
  Eller den danske godsägaren som odlade ekologiska julgranar. Ogräsbekämpningen skedde med hjälp av grisar.
  Det blev bara pannkaka av alltihop, men som tur var hade han ett annat projekt också: Ekologiska grönsaker i lådor för hemkörning till familjer i Köpenhamn och Århus. Det projektet lever än idag, under namnet Aarstiderne, och har bland annat gått på export hit till Sverige,

 3. Well Stellan my friend………jag har en gång i Jörlanda (för kärleks skull måste tilläggas) ätit en stor portion ….sill-parfait, vilket inte var särskilt gott! Så man behöver inte lämna bohuslän för att drabbas!

 4. Well, det glädjer mig att du gillar surströmming iallafall. Blir lite mer värt det att stå hela sommaren och packetera surströmming då..

 5. oj, oj, oj det måste testas! jag och några vänner har ju diskuterat att göra fisksåsglass för någon vecka sen, men ingen av oss äger en glassmaskin. Vet du var i stockholm man kan få tag i surströmmingsglassen?

 6. Surströmmings Glass receptet läggs ut senast 10/3 på http://www.surstromming.se/recept.
  Helt klart är det så att naturen fulländat mycket, men för dig som tror att kultur är “som det alltid har varit” så har du fel. Kultur är något som växer, utvecklas och följer med tiden. Om surströmming skall vara “som det alltid varit” så kan du ju gå tillbaka till slutet av 1700-talet då “syrad strömming” smakade mycket fränt (läs pyton). Processen var annorlunda då p.g.a. det dyra saltet.
  Sen råkar det vara så att det är ungdomen som står för utvecklingen inom surströmmingskulturen.
  Du kanske är en gammal stofil (inget fel med det) så kan du ju leva kvar i gårdagen. (Inget fel med det heller).
  Strunta i Surströmmings Glassen (som är en smaksensation)! man måste ju inte.
  Om du ändå vill uttala dig först efter att ha smakat (vilket gör kritiken mer klädsam) så är du mycket välkommen till Stockholm 3/3.

  Mvh.
  Preses.

  PS: Norrland får inte mest bidrag. Det få de stora centralorterna i mellan och södra Sverige.
  Vi klarar oss bra ändå. Vi har ju skogen, malmen, vattenkraften, älgjakten, gemytet och Surströmmingen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *