Grattis Mia – och Proviva

skaringer

Mia Skäringers debattartikel om hälsostress fick stort genomslag i sociala medier. “Jag har krånglat färdigt med min kropp”, skriver Mia i artikeln, och många av oss stressade nutidsmänniskor kände ett styng av avund – eller kanske beundran.

Tänk, vad härligt. Att bara släppa allt det där och sluta hetsa. Acceptera att man är den man är och att man ser ut som man ser ut.

Men alla är inte lika entusiastiska. Andreas Eenfeldt, som driver den mycket populära bloggen Kostdoktorn, anar ugglor i mossen. Han pekar på det faktum att Mia plötsligt har en egen blogg på Provivas webbplats, och att hon har även en Facebooksida vars främsta syfte helt uppenbart är att driva trafik till Proviva-bloggen.

Kostdoktorn är en LCHF-extremist. Han dissar såklart allt det här stenhårt, eftersom Provivas drycker innehåller det livsfarliga sockret. I hans värld är nu Mia Skäringer en livsfarlig person som kommer att leda oss alla ned i en avgrund av fetma, diabetes och andra plågsamheter.

Själv är jag en cynisk mediamänniska som vet en hel del om hur slipstenar dras bakom kulisserna. Min analys är ganska enkel: om Proviva menar allvar med en ny strategi där de vill få oss att släppa hälsostressen, så har de hittat en talesperson som känns rätt trovärdig på något sätt. Det borde kunna fungera, och Mia Skäringer kanske faktiskt tycker det här på riktigt.

Men samtidigt är det såklart alltid lite besvärande om det visar sig att hon egentligen gör det för pengarna.

Update: Nu har Mia skrivit ett kort inlägg om debatten som uppstått. Tydligt och bra. Själv har jag fått kritik för att jag utpekar Kostdoktorn som extremist och förringar hans varningar om socker. Jag vet inte om jag håller med om det egentligen, men jag använde kanske lite hårda formuleringar.  

6 thoughts on “Grattis Mia – och Proviva”

  1. Med så många delningar som hennes artikel fick, är det självklart att en reklambyrå ligger bakom hela konceptet. Tråkigt!

  2. Jag har knappast påstått att socker är nyttigt. Men jag tycker LCHF-trenden har gått över styr. Och då bör jag nog tillägga att jag själv gått ned 9 kg med LCHF, men att jag då fick problem med njurarna istället. När jag bytte tillbaka till vanlig kost försvann problemen.

  3. .. eller så är det livsmedelsindustrin som gått överstyr. Aldrig har maten vi äter varit så sockerbombad, näringsfattig och fylld med tillsatser som nu. Aldrig har människor varit så sjuka som nu!

    Det är väldigt svårt att acceptera att något så gott som socker kan vara så farligt. Det var exakt samma sak på 40-talet med rökningen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *