Nyårspizzans uppgång och… uppgång

Har du ätit pizza idag, på Nyårsdagen?

I så fall är du inte ensam. Nyårsdagen är årets i särklass största pizza- och kebabhelg, och det finns flera anledningar till det.

Själv sköt jag upp samtalet till pizzerian till framåt 17.30-rycket. Ingen bra strategi. Det behövdes fem försök för att ens komma fram. När jag hade hasplat ur mig min beställning fick jag svaret:

“Ok, det fixar vi! Dom är klara om en timma och tjugo minuter.”

Det var jag faktiskt inte beredd på. Eftersom jag dessutom hade en hungrig familj plus ett par bonustonåringar att utfodra, beslutade jag mig snabbt för att skippa beställningen och slänga ihop pizzan själv. Det gick nog på halva tiden…

Men yrkesskadad som jag är, så fick den här incidenten mig att fundera en hel del på hela fenomenet Nyårspizzan.

Att folk äter pizza (eller kebab, för den delen – det är nog nästan lika vanligt nuförtiden) på Nyårsdagen är inte ett dugg konstigt. De flesta har varit uppe länge och festat. Man är trött och bakfull och då passar hämtpizzan perfekt. Har man dessutom käkat skinka, sill, prinskorv och Janssons frestelse i en hel vecka så känns det förmodligen som rena himmelriket med lite omväxling.

Men det finns en annan faktor som också drivit på fenomenet. Företaget Onlinepizza har drivit en konsekvent och lagom lågmäld PR-kampanj där man under flera år lyckats få svenska medier att uppmärksamma den enorma pizzakonsumtionen. Jag har själv skrivit om det där flera gånger.

Jag har inga som helst vetenskapliga belägg för påståendet att Onlinepizzas PR-aktiviteter drivit på det här fenomenet. Men en väldigt stark magkänsla. Och när en av  mina Twittervänner skrev att hennes barn tjatat om pizza just idag för att det “är tradition” så insåg jag att något hänt i det svenska medvetandet.

Frågan är väl bara hur långvarig traditionen blir. Att få pizzan om en och en halv timme är kanske inte det man drömmer om när man ligger där, bakfull och med knorrande mage, medan Ivanhoes värsta fiende Front de Beuf smörjer kråset i TV-rutan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *