Stellan går på Rotarylunch

Idag har jag, för andra gången i mitt liv, hållit föredrag på ett Rotarymöte. Ryggen höll sig hyfsat lugn, och Mellis och Lilla Larsson fick klara sig själva några timmar. Det klarade de för övrigt utmärkt, det mest dramatiska som hände under min bortavaro var att Jehovas Vittnen knackade på.

På Rotarymötet hade jag en kvart på mig att berätta om trender i livsmedelsbranschen, så därför valde jag att koncentrera mig på två saker:

1: Distributionsrevolution
Det har hänt ytterst lite inom distributionen av livsmedel sedan lanthandlarna konkurrerades ut av snabbköpen. Det enda som hänt är egentligen att butikerna bara blir större och större.

Men nu håller det faktiskt på att hända något. Matkassebolag med Linas Matkasse och Middagsfrid i spetsen håller på att bräcka upp ett litet hål i muren, och svenskarna håller sakta, sakta på att hitta nya vägar att köpa sin mat. Jag har undersökt det där en del, och högt räknat så är det gissningsvis cirka 100.000 svenskar som provat att få en matkasse hemkörd. Det är alltså fortfarande ingen stor grej, men bolagen i den här branschen satsar friskt. I synnerhet Linas Matkasse, som etablerar sig på en strid ström av nya orter.

Dessutom är andra spelare på väg in i segmentet. Ica håller på att testa ett matkassekoncept som man kommer att lansera i samarbete med sina köpmän, och där finns givetvis en oerhörd tyngd.

Jag tror att matkassarna är här för att stanna, men framför allt: de kommer att lära kunderna nya beteenden, och öka intresset för e-handel även med mat.

Matkassarna, och kanske främst recepten de innehåller, har tillfört det mervärde som hittills saknats i e-handeln med mat.

2: Total förvirring
Den andra trenden jag tog upp i min spaning kallar jag “Total förvirring.” Det är nämligen vad som råder just nu om man tittar på de näringsmässiga trenderna. Kostråd och -rekommendationer som vi trott på i många år har tappat all tyngd, och idag vet vi varken ut eller in.

I bantarens kundvagn kan det idag ligga vispgrädde, smör och majonnäs – eller lättmargarin, pasta och potatis.
LCHF, GI, Atkins och South Beach är idag fullt accepterade dieter som bevisligen ger resultat – åtminstone på kort sikt. Stora bitar av kostvetenskapen vinglar nu högst betänkligt, och Socialstyrelsens rekommendation om “6-8 skivor bröd om dagen” känns inte längre direkt klockrent.

Samtidigt beter sig konsumenterna alltmer oförutsägbart, kanske just på grund av den förvirring som råder i näringsfrågan. Man håller igen och är duktig hela veckan, för att sedan smälla i sig en kebabpizza på fredagkvällen utan att blinka.

Begreppet “Total förvirring” väckte viss munterhet bland medlemmarna i Kungälvs Rotaryklubb, och flera av dem bekräftade faktiskt min tes genom att konstatera att “då kan man ju lugnt fortsätta som tidigare” – det vill säga strunta högaktningsfullt i allt vad kostråd heter.

Bilden är för övrigt tagen av min goda vän Maria, som är medlem i Rotaryklubben i Kungälv och bad mig komma dit idag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *