En liten gräddspaning

Julen närmar sig med stormsteg.

Det märks på många sätt. Frostnupen morgonpromenad, och häromdagen kom första laddningen med glöggprover.

Mitt i allt detta lanseras förstås nya produkter även i mathyllan. Bland annat Arlas senaste innovation, som du kan se på bilden till höger.

Nu gillar jag visserligen enkla och smarta idéer. Grädde gillar jag också – jag äter det till frukost varje dag. Men de här produkterna gör mig konfunderad.

För det första: Jag gillar inte tanken på tillsatt smak av jordgubb eller choklad. Det gör mig olustig till mods, men ok: jag förstår att det kan och bör finnas efterfrågan på en sådan produkt.

Min andra invändning är av det tyngre slaget. Vispgrädde med 27 procents fett? Det förstår jag överhuvudtaget inte. Jag trodde vi hade lämnat fettfobin bakom oss. Och alldeles oavsett vad vi anser om fettets farlighet: det här är en njutningsprodukt, som knappats kommer att konsumeras till vardags. Det finns ingen som helst anledning att mixtra med den för att få ned fetthalten på det sättet.

Och jag blir extra betänksam eftersom den faktiskt kallas vispgrädde. Kommer den att tjockna när man vispar? Det är ju inte alltid självklart att vispgrädde går att vispa, tyvärr. Och om den nu faktiskt tjocknar, hur går det till rent kemiskt?

Frågorna hopar sig. Och så här framåt halv sex en fredag lär det bli svårt att gräva fram svaren.

7 thoughts on “En liten gräddspaning”

 1. Jag hajar att det _kan_ finnas efterfrågan på de här produkterna, men vad menar du med att det _bör_ göra det?

  (Inte ute efter att märka ord. Men jag vet ju att du skriver ur yrkesmannens synvinkel och vill lära mig nåt om tankegången i branschen.)

 2. Min egen teori: Riktig grädde är dyrt. Om man späder ut riktig grädde med t.ex. vatten och någon billig kemikalie så får man ner literpriset rejält.
  Sedan marknadsför man grädden som fettsnål och nyttig, gör kartong med fina färger, tillför ett mervärde i form av annan smak och tar betydligt mer betalt än för riktig grädde.
  Alla nöjda! Mejeriet får bra betalt för utspädd grädde och konsumenten tycker han har köpt något nyttigt som var väl värt pengarna.

 3. Måste börja med att svara på Miss Gillettes fullt befogade fråga. Slarvig formulering av mig där. Jag lägger ingen värdering i ordet “bör” där, utan menar bara att utifrån min erfarenhet så kan jag gissa mig till att den här produkten kommer att ga en viss marknad.

  I övrigt kan man ju bara konstatera att Arla är ett företag som befinner sig i den avundsvärda situationen att man kan skapa behov som inte finns. Exempelvis kommer man med största sannolikhet nu att trumma ut ett antal välkomponerade recept med de här produkterna på sin sajt och i en rad andra sammanhang. Sen kan man knuffa på med lite reklam också, om det behövs.

 4. Hejsan! Jag heter Karin och är produktchef på Arla för dessa produkter. Jag kan förstå att det finns en massa synpunkter på dessa produkter eftersom vispgrädde är en av basprodukterna i mejerisortimentet. Jag får erkänna att jag själv varit en av skeptikerna som hela tiden tvingat oss att förklara ”varför” och ”för vem”. Det har gjort att test på konsumenter varit viktigt och självklart för oss. Och faktum är att dessa produkter fått enormt bra testresultat, både då vi enbart frågat om konceptet och sedan ännu mer positivt efter att man smakat.

  Vår inriktning har hela tiden varit att ta utgångspunkt i vispgrädde eftersom det är en helt fantastisk produkt, både i smak och funktion (vispningsegenskaperna t ex). Att fetthalten ”blir så låg” beror inte på att vi strävat efter en ”hälsogrädde” :-), utan det blir helt naturligt så när vi tillsätter t ex jordgubbspuré/sylt som har en lägre fetthalt än själva vispgrädden. Så produkten är helt enkelt en vispgrädde som vi blandat med jordgubbspuré eller choklad.

  Vi arbetar för att produkterna ska vara så naturliga som möjligt, t ex med så kort innehållsförteckning som möjligt. Den smaksatta jordgubbsgrädden har en, tycker jag, riktigt kort och bra innehållsförteckning – precis lika bra eller ännu bättre jämfört med om du själv blandar vispgrädde med köpt sylt. Däremot har den smaksatta chokladvispgrädden längre innehållsförteckning, men det beror på att choklad i sig är en komplicerad produkt med ”många” ingredienser och tillsatser. Och det är riktig choklad 70% som vi använt.

  Vad gäller vispningen så är min uppfattning att dessa produkter är lika enkla att vispa som vanlig vispgrädde – jag är positivt överraskad! Vi har inte tillsatt något för att öka på vispningsegenskaperna.

  Slutligen hoppas jag att ni testar produkterna – alla jag testat produkterna på har varit positiva, och överraskade!

  Vänliga hälsningar,

  Karin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *