Fiskpinnar de Luxe

Findus har lanserat en ny produktserie som heter Fish & Crisp. Jag har testat den på mig själv och min familj, och utfallet är kristallklart: Vi gör vågen. Det här är fiskpinnar de Luxe. Fiskpinne 2.0 – en välbehövlig uppdatering av den gamla barnfamiljsfavoriten.

Det handlar mycket om fraset, förstås. Fish & Crisp har en frasig skorpa, som faktiskt på riktigt för tankarna till en av mina stora kulinariska svagheter: Fish & Chips. Enkelt att tillaga, bara ned i en ugnspanna eller på en plåt med bakplåtspapper och in u ugnen cirka en kvart. Sedan är det klart.

Findus spelar dessutom ut hela registret för att veva in mig: fiskråvaran är MSC-märkt och man har även klämt dit den egna märkningen Fish for Life. Union Jack på kartongen biter också på en anglofil som mig.

Har jag inget negativt att säga om den här produkten?

Jo, det har jag. Jag tillhör inte de som anser att alla e-nummer ska utrotas, men ingrediensförteckningen på Fish & Crisp innehåller ändå lite för mycket saker som jag inte hade använt själv.

Och den stora svagheten är tyvärr andelen fisk i produkten. Den ligger runt hälften. Fiskpinnarna innehåller 48 procent fisk, de två andra produkterna i serien ligger på 52 respektive 53 procent. Eftersom många föräldrar (inklusive jag själv) köper den här typen av produkter för att lindra det dåliga samvetet över familjens alltför låga intag av just fisk, så känner man sig lite dragen vid näsan när man ser de här siffrorna.

priset är också en smula högt. Jag brukar visserligen predika att man inte ska stirra för mycket på priset, men i detta fallet hade man kanske önskat sig en lite mer aggressiv prissättning.

5 thoughts on “Fiskpinnar de Luxe”

 1. Men det är ju så himla lätt att göra mycket godare egna!

  Vänd fiskfileer skurna i ”pinnar” i först mjöl (med salt och peppar iblandat), sen ägg, sen en blandning av havregryn och finriven parmesanost.

  Stek. Klart.

  Det blir slagsmål om sista biten, jag lovar.

 2. Hej!
  Vill gärna påpeka att ditt mejlformulär under Kontakt-fliken verkar ligga nere. Hur gör jag istället om jag vill kontakta dig? Tack på förhand!

 3. Hej,
  Trevligt att du tycker om våra nya Fish & Crisp. De är verkligen goda och annorlunda än de vanliga panerade fiskarna. Det är en unik produkt med en unik och faktiskt patenterad panering! Jag kan väl också få berätta att den haft stora framgångar på den brittiska marknaden. På den negativa sidan nämner du E-nummer.

  Det är också paneringen som står för E-numren som du tyckte var lite för många. Två av dem är bakpulver – för att få paneringen så krispig och annorlunda, två är färgämnen – kurkumin från växten som även kryddan gurkmeja kommer från och paprikaoleoresin, som utvunnits ur paprika. Båda bidrar till den vackra gulorangea färgen på paneringen. Slutligen finns även ett emulgeringsmedel – gummi arabicum, som håller ihop den frasiga paneringen.

  Som du kanske sett så jobbar Findus för en Nollvision när det gäller tillsatser. Till sommaren är vi klara med den djupfrysta färdigmaten, och sedan kommer turen även till de panerade fiskprodukterna. Då hoppas vi kunna plocka bort dessa E-nummer.
  Findus 30 fiskpinnar har drygt 60 % fiskråvara (61%) I Fish & Crisp är själva paneringen en väsentlig del av produkten och matupplevelsen, därför är fiskinnehållet något lägre i just dessa.

  Så till priset – vanliga fiskpinnar har ofta någon form av kampanjpris i butikerna. Det har inte dessa produkter. Den största gourméfilen kostar i butik mellan 47 och 50 kronor för fyra stora filéer. Rätt rimligt tycker vi.

  Hälsningar
  Sara Karlsson
  Produktchef Fisk Findus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *