Därför får du ingen Starbucks i gathörnet

Starbucks kommer till Sverige. Jag fick just en inbjudan till öppningen av den första enheten på Arlanda, men det lär knappast bli så att jag flyger till Stockholm för att dricka kaffe. Inte ens när det vankas Starbucks.

Många kan nog förledas att tro att vårt land nu kommer att dränkas i Starbuckskaféer. Har man till exempel varit i London, eller någon större amerikansk stad, kan man lätt förledas att tro att det snart kommer att finnas Starbucks i varje gathörn även i Sverige.

Så kommer det inte att bli, tro mig.

Det finns flera faktorer som gör mig mer eller mindre tvärsäker på detta.

Den svenska marknaden kryllar redan av kaféer av Starbucks-stuk. Espresso House är nog den som bäst lyckats muta in det segment som Starbucks har på andra platser. Till och med i min lilla by finns en Espresso House.

Starbucks kommer i Sverige att drivas av SSP, ett bolag som specialiserat sig på att driva försäljning av mat och dryck på främst flygplatser, tågstationer och liknande platser.

Eftersom SSP är ett stort företag, där Starbucks bara är ett licensavtal bland många andra (StreetFood, UpperCrust, O’Learys, TGIF osv), så finns det ingen stress-strategi av typen “Vi ska öppna 100 enheter de närmsta tre åren.” (En sådan strategi har däremot Espresso House.)

Den svenska Plan- och Bygglagen gör att det kan vara ganska marigt att expandera som man vill.

Min slutledning blir därför att det inom de närmsta åren säkerligen kommer att öppnas flera Starbucks på Arlanda, Landvetter, Stockholms Central och Göteborgs Central. Möjligen kommer man även att kika på Malmö Central (men knappast Sturup) och Knutpunkten i Helsingborg.

Men i ditt gathörn lär det dröja innan du får se den efterlängtade skylten. Tyvärr.

14 thoughts on “Därför får du ingen Starbucks i gathörnet”

 1. Den är egentligen inte särskilt efterlängtad av mig personligen. Men jag vet att många svenskar väntat på Starbucks av olika anledningar.

 2. För att inte tala om den svenska livsmedelslagstiftningen som kan ta knäcken på vilket dagis eller fik som helst

 3. Den är efterlängtad för att Starbucks enligt både mig och många andra har ett mycket bra sortiment av kaffe, inte bara att köpa färdigt över disk, utan även i form av hela bönor att ta med sig hem. Jag har bott i Hollywood, LA där jag studerade i 2 år, och det är hemskt vilka fördomar folk har här i Sverige om Starbucks när man talar om för dom att man faktiskt saknar riktigt kaffe. Den som säger att amerikansk kaffe är blaskigt har uppenbarligen inte varit där, för blaskigare kaffe än vad svenska caféer serverar har jag sällan skådat. Jag har varit på många ställen i Sverige, både kedjor och enskilda caféer, och ingen har upp till dagens datum kunnat erbjuda mig en lika bra espresso som på något av de Starbucks i LA.

 4. Jag förvånas mest av att Starbucks helt har missat tåget i Sverige. Till och med Reykjavik hade Starbucks för 10 år sedan.

  Håller med om att Espresso House har plockat upp bollen och blivit Sveriges Starbucks.

  /P.O.
  .-= P.O. Arnäs´s last blog ..Lärdomar från landsvägen =-.

 5. Starbucks kaffe är måhända mindre blaskigt än det som serveras på Diners och liknande i USA men det är ändå hopplöst smaklöst tycker jag. Det passar kanske de som gillar sånt som decaf-caramel-brulee-cream-frappuccino.

 6. Cissi H,
  vänligen tipsa mig om ett ställe i Sverige där jag kan få tag i kaffe som har “smak”.

 7. Cocovaja på St Eriksgatan 109. Vi har funnits i snart fyra år och jobbar med specialkaffe.
  Jag tycker inte att det är något fel på Starbucks och deras utbud. Det som jag tänker på är att människor vill ha Starbucks i Sverige för att det är så internationellt. Åka utomlands. Dricka kaffe på Starbucks. Känna sig som Meg Ryan i någon romantisk komedi som utspelar sig på Manhattan.
  Besökta huvudkontoret i Seattle förra vintern. De har ett jättebra tänk och Starbucks är många gånger bättre än många andra ställen som finns i Sverige.

 8. Tusen tack, Ilias. Jag ska faktiskt ditåt i slutet av veckan så då ska jag försöka komma förbi. Det torde bli mycket spännande! Jag tycker precis som du, och hoppas att det inte är “cool-faktorn” på Starbucks som folk fastnar för, utan deras produkter. Tack för tipset, sköt om dig!

 9. STARBUCKS! Helt galen i det. Deras Iced Kaffe Mocha är att dö för. Finns inte någon annan stanns, och jag fikar dagligen. Men det viktigaste av allt är kakorna och tårtorna. Det kan man inte ens sätta i samma mening som Ehouse. Deras bakelsor är så stora och goda. MUMS! Hoppas det kommer till malmö snart!

 10. Espresso House har ju inget att komma med jämfört med Starbucks. Deras kaffe smakar bara vanligt…kaffe. Inget speciellt och ibland rent ut sagt äckligt. Starbucks är rena himmelriket. 🙂 Deras frappucccino t ex slår allting annat med hästlängder, så jag hoppas att Starbucks tar mark och att Espresso house försvinner. Drömma kan man ju…

 11. The most common way to promote your website is through SEO – or search engine optimization.
  One of the best free directories is YAHOO for promoting
  your website. You need to search a lot of websites and read
  the rules of them before.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *