Ingun mera hamburgur

McDonald’s har beslutat att lämna Island. Jag sitter här och försöker bestämma mig för vad det säger egentligen. Och om vad.

Bild 92En sak är i alla fall klar: Det är motvind för Island just nu. Den senaste tidens utveckling kan lätt bli en spiral: de unga och begåvade människorna kommer att ge sig av så fort de får chansen, och snart är coola Reykjavik bara kallt och övergivet.

Hajpen kring Island i allmänhet och Reykjavik i synnerhet är dock troligen en viktig förklaring till det som hänt. Bubblan blåstes upp hårdare här än på andra ställen, och till slut small det hårt och brutalt.

Idag är det många som tappat tron på Island. Så även McDonald’s. Du kanske tycker att det är skit samma, och egentligen är det nog det. Men för den vanliga islänningen på gatan är förmodligen snabbmatsjättens sorti en hårdare knäpp på näsan än att landets kreditvärdighet är i nivå med havets botten.

Kedjan finns i “mer än 118 länder på sex kontinenter”, kan man läsa på deras webbplats.

Men inte på Island.

One thought on “Ingun mera hamburgur”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *