Friscus var namnet

Idag har Skånemejerier lyft på täckelset för en ny produkt som jag tror kommer att sälja som bara den.

Bravo Friscus.

image005Bara själva namnet är ju underbart. För att inte tala om den utlovade effekten: förebygga förkylning. Jag ler lite grann när jag tänker på lanseringstidpunkten: skol- och dagisstart, när virusen blandas hej vilt och immunförsvaren gått och degat ihop under semesterperioden.

Men kan detta verkligen funka, undrar du? Ja, svarar jag. Juicen innehåller två bakteriekulturer som tillsammans hjälper kroppen att tamopas med virusen. Jag har tre barn, alla tre har varit flitiga vällingkonsumenter. De två äldsta var ofta sjuka under småbarnsåren, och när det blev förkylda så satt det i länge och lede ofta till följdsjukdomar. Hej öroninflammation, typ.

Lilla Larsson, som nu är fyra, är också heavy user av välling. Och hon har fått välling med aktiv bakteriekultur ända sedan det dök upp på marknaden. Hon är avsevärt friskare. Bilr sjuk mer sällan, och när hon blir sjuk så blir symptomen lindrigare, samtidigt som hon blir frisk snabbare.

Det är visserligen ett klent empiriskt underlag. Men med tanke på att Lilla Larsson visade samma tendenser som sina bröder under sina första år – innan bakterievällingen dök upp på marknaden – så har jag en stark känsla av att vi är något på spåren här. Jag har dessutom läst massor av rapporter och studier som pekar i samma riktning.Även Skånemejerier visar liknande resultat i från sina undersökningar.

Vad är då haken? Jo, den stavas exponering. För att de aktiva bakterierna ska fungera måste de intas konstant, och i riklig mängd. Bravo Friscus kommer i smakerna apelsin/acerola och äpple/tranbär, och kommer att kosta strax under 20 kronor litern. Så det klart att det kommer att kosta en slant.

Men om man slipper snörvlandet, så kanske det kan vara värt det.

3 thoughts on “Friscus var namnet”

  1. Det kostar ju en slant att vara sjukskriven/VAB:a också, så det kanske kan vara en god investering!

    Visste faktiskt inte att det fanns välling med aktiv bakteriekultur!

  2. Semper har flera olika sorter, men de är lite försiktiga med att marknadsföra den. Kolla efter en liten grön markering på förpackningen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *