Hur gör man egentligen rosévin?

Frågan ställs emellanåt, och har nu dessutom blivit en glödhet potatis i EU-politiken. Vissa av EU:s länder har nämligen nu, i elfte timmen, insett att EU håller på att driva igenom ett förslag som ska göra det tillåtet att göra rosévin genom att blanda rött och vitt vin.

Franska och italienska vinodlare rasar, och menar att det kommer att sabotera kvalitén fullständigt.

Samtidigt är det ju så att en del av de roséviner som finns på marknaden redan görs på detta sätt. Bland annat görs nästan all roséchampagne genom att blanda.

De två ländernas förhandlare har dock inte protesterat. Det tros bero bland annat på att italienarna vill dra så lite uppmärksamhet som möjligt till sin blotta existens, eftersom landets mjölkbönder envisas med att skita fullständigt i systemet med EU-kvoter och överskrider sin nationella kvot med miljontals liter vartenda år. Fransmännen har förmodligen gått med på rosékomplotten i utbyte mot något annat.

Skillnaden för oss konsumenter lär kanske inte bli så jättestor. SJälv är jag inte ett dugg orolig, jag betvivlar att jag skulle kunna känna skillnaden.

Men nu tillbaka till frågan i rubriken – hur gör man EGENTLIGEN rosévin? Alltså enligt fransmän och italienare? Jo, då görs rosévinet av röda druvor som skalats. Skalet får dock vara med ett litet tag, för att ge färg och karaktär åt vinet.

3 thoughts on “Hur gör man egentligen rosévin?”

  1. Sprite är gott till starköl, en varm sommardag! Men däremot så har Portugal riktigt goda viner. Quinta da Alorna i Almeirim har vitt, rött och en fantastisk rose’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *