Hjälp mig att crowdsourca kylskåpet

Årets semester blir en tvättäkta premiär för mig.

Husvagn.

I hela mitt liv har jag burit på en motvilja mot husvagnar. Det gör jag fortfarande. Men ändå är det så det blir i år. Hela familjen packas in i bilen, åbäket hängs på den nymonterade dragkroken och sedan är det tänkt att bära av till Danmark och kanske en liten sväng till Tyskland. Fast först blir det nog ett stopp i vår andra hemstad, Helsingborg.

Det har diskuterats livligt, bland annat på hustruns Facebook-konto, huruvida hela familjen måste skrudas i likadana träningsoveraller och eventuellt även införskaffa hund – även denna i fritidskläder i bjärta färger och dålig passform.

Jag är dock mer bekymrad för en helt annan sak.

Kylskåpet.

Det är nämligen, som det mesta annat i en husvagn, underdimensionerat. Så därför funderar jag nu febrilt på vad vi ska ta med. Och det är här crowdsourcingen kommer in i bilden, för nu behöver jag din hjälp. Med tips om mat som inte behöver kylförvaring. Eller åtminstone mat som inte tar så stor plats i kylskåpet.

Och om du tänkte ropa “Konserver!” så gör gärna det. Men då vill jag ha tips på sådant som du smakat, och som inte smakar sk*t. Jag har några idéer själv, men alla tips mottages tacksamt! Bomba på i kommentarsfältet.

18 thoughts on “Hjälp mig att crowdsourca kylskåpet”

 1. Jag är uppväxt med husvagnsliv, vill minnas att det enda som fanns i pyttekylen var öl och läsk i 33cl burkar. Så förstås det som behövs för frukost, smör, ägg, mjölk och pålägg så slipper man gå och handla innan frukost.

  Tips: ÖB har en jättefin leverpastej på helkonserv. Den behöver bara kylskåp när den är öppnad. God som 17 är den å.

  Groggisen plockar du upp på McD, dock inte drive-in:en 😉

 2. Det som komplicerar saken en smula är att den danska kronan står i 1,50. Så jag tänkte nog att vi skulle försöka hamstra lite i Sverige innan vi åker.
  ÖB har vi inget i krokarna, men det kanske kan bli en sväng i Helsingborg. Det tipset lägger jag på minnet!

 3. Köp till ett par eldrivna kylboxar och koppla in. Dem har man mycket glädje av även annars också ska jag säga.

 4. Saker som är UHT-pastöriserade behöver inte stå i kylskåp (de står där för att vi som konsumenter ska hitta dem. Det enda som kan hända i rumstemp är lite försämrad färg, men det är ju överlevningsbart)
  Kelda mellangrädde eller tomatsoppa tex, kan användas som soppa eller bas till en pastasås med fetaost, tonfisk och oliver. Glaskonserver som oliver, tapenade, Matic´s lätttorkade tomater och pesto är bra att blanda med yoghurt eller just nämnda grädde till grillsåser eller pastasåser. Sen är ju ägg, kamutvete och bönor på burk bra bas till sommarsallader.

 5. Forbondekorv från Björks charketuri i Färila är supergod. Behöver/skall inte kylförvaras. Passar såväl till frukost som till pilsnern. Kanske lite långt att ta vägen förbi Färila….

  En rejäl bit lufttorkad skinka som kan dingla ovanför bingen i vagnen? Trevlig usikt när ni vaknar på morgonen. Lite oliver, tapenade och pasta m pesto till det så blir man lycklig även i den trångaste och fuktigaste husvagn.

  Beef Jerky? Kanske inte så bra ur gassynpunkt om man skall leva husvagnsliv.
  Håll dig borta från burkskinkan – djävulens påfund!!
  Fiskbullar i hummersås som man lyxar till med en rejäl dos färska skagenräkor? Inte så dumt faktiskt.
  Annars är ju pilsner ganska mättande. Äter man dessutom lite rökt korv till så har man nästan en hel middag. Trevlig resa!!

 6. Ojoj, så många bra tips! Husvagnskokboken ska jag ta en titt efter på bibblan.
  Eldriven kylbox är nog praktiskt, men när man kör har man ju ingen el i vagnen. Då kyls kylskåpet med gasolen, tydligen. Kanske att grejerna håller sig ändå, får fundera på det .

 7. Och Martin lyckades peta in en kommentar exakt samtidigt som jag skrev. Lufttorkad skinka är ju givet. Fast att burkskinka är djävulens påfund, det håller jag nog inte med om. Lite polsk picknickbog är aldrig fel…

 8. Såg några mer tips som jag måste dela med mig av:

  Torkad tortellini med olika fyllninngar – supergott! Addera krossade tomater och lök. Kanske lite av den luftorkade skinkan till? Parmesan någon??

  Kokosfett i te eller kaffe tillsammans med några bitar ost är mättande – är det överhuvudtaget ätbart?? Låter lätt vidrigt. Vanlig buljong verkar smarrigare.

 9. Kokosfett i kaffet?! Det är ingen överlevnadshajk vi ska på… Jag har redan beslutat att kaffebryggaren åker med. Alltför många semestrar har sabbats av äckligt snabbkaffe, till och med utan kokosfett.

 10. Kokosfettet var snudd på det vidrigaste jag sett. Kan helt enkelt INTE vara gott.
  Har skrivit det förr, hursomhelst, – investera i en Handpresso! Otrolig uppfinning!!! Nuförtiden blir det alltid perfekt espresso på utflykterna. Känns lite civiliserat på något sätt.

 11. Hej, jag heter Stellan och jag är bryggkaffoholist. Taliban, fundamentalist, extremist – kalla det vad du vill. men ska man släpa med sig ett litet hus på hjul, måste man unna sig riktigt kaffe, dvs Mollbergs blandning. fast det klart, en sån där bryggtratt borde iofs räcka…

 12. Helt utan tips. Jag har bara seglat med pappas segelbåt med kylväska som enda faciliteten i detta avseende. Förutom kölsvinet då. Minns när vi inte fick tag på kylklampar i en hamn. Men väl en kasse krossad is hos fiskarn i dörrn bredvid. Den kassen i kölsvinet höll något kallt ett tag.
  I vanliga fall hade vi öl och läsk därnere.

 13. Helsingborg har riktigt fina restauranger och även många fräscha hotell. Det gör det roligare att besöka Helsingborg. Favorit sevärdhet är Kärnan och Fredriksdal, favoritrestaurang är Marias Tapas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *