American size

Hösten 2007 gjorde jag en mycket intressant och rolig resa till USA. Som liten svensk lantis är det lätt att bli bländad av storleken på allt därborta.

I Chicago, som jag besökte, fanns det gott om skyskrapor och stora bilar, till exempel.

Och stora portioner. Helt vansinnigt. Eftersom jag jobbar med sånt här, kunde jag snabbt se redan på menyn att man lätt skulle kunna nöja sig med den allra minsta köttbiten som erbjöds. Den var fortfarande större än något man serverats på en svensk krog.

USA är det land i världen med den största andelen feta i befolkningen. Jag tror de stora portionerna är en del av förklaringen. För portionerna är stora, det har även forskare nu slagit fast. De har undersökt portionsstorlekarna i amerikanska kokböcker och funnit att de både blivit större, och fått ett högre kaloriinnehåll sen 30-talet.

Men det finns även andra förklaringar, som exempelvis ovanan att dricka massor av läsk till varenda måltid. De flesta har numera hört historien om Ikeas usla försäljning av dricksglas i USA, som sammanföll med en enorm försäljning av en viss typ av blomvas. De amerikanska kunderna tyckte glasen var för små, och köpte vaser istället…

Dessutom finns det i varje butik en avdelning med snacks, godis och läsk. På apotek, i elektronikaffärer, överallt.

Studien av kokboksrecepten är en intressant illustration. Och det vore ännu mer intressant att göra en liknande studie av svenska kokböcker.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *