Silla går te’

Jag var ute på Holmen i förmiddags. Man säger så här runtomkring, och då vet alla vilken holme man menar.

Klädesholmen.

Eller Klässulmen, som infödingarna säger när det ska vara lite fint.

Jag hade fått en inbjudan till finkrogen Salt & Sill för att närvara vid presentationen av Årets Sill 2009. Sillen var mycket god, smaksatt med fänkålsdill och OP Andersson akvavit. Peter Harrysson, som var ordförande i juryn som valt ut sillen bland fyra alternativ, höll låda på sedvanligt vis och fick lite verbalt stöd av de andra jurymedlemmarna, författaren Viveca Lärn och stjärnkrögaren Ulf Wagner. Den fjärde jurymedlemmen var Sjöräddningssällskapets vd Rolf Westerström, och han var kanske mest där för att sällskapet kommer att erhålla en krona för varje såld burk av den nya sillen. Bara det är förstås ett bra skäl att köpa en burk, men om den serietillverkade varianten håller samma klass som det jag smakade idag, tvekar jag inte en sekund att rekommendera den.

Burken som syns på bilden är den enda i världen just nu. Sillen kommer att lanseras på Sillens Dag, som infaller den 6 juni.

Receptet är komponerat av Sanna Hermansson som är krögare på Salt & Sill.

Tillverkningen står Klädesholmen Seafood för, och i det sammanhanget ska jag be dig ta en ordentlig titt på burkens etikett. Mannen som håller i årorna är nämligen farfar till Morgan Bråse, som är en förgrundsfigurerna i Klädesholmen Seafood idag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *