Anyone for kyrkkaffe?

Nu ska det bli kyrkkaffe här på Salt. Närmare bestämt i form av två nya kokböcker från det kyrkliga förlaget Libris. De tillhör en serie kokböcker som går under just namnet Kyrkkaffe, en serie som för övrigt tycks vara ganska populär. Efter vad jag kan se så är åtminstone en av de sju titlarna i serien slut på förlaget.

Och jag kan förstå varför. Böckerna her en nästan naiv vardagscharm som verkligen skiljer sig från den glättiga, glänsande och välsminkade flod av kokböcker som annars väller fram över vårt land.

Recepten i böckerna är inskickade, ofta från kyrkfolk runt om i landet, och jag kan riktigt se de här damerna framför mig. Kanske en och annan yngre och även nån enstaka mansperson, men damerna dominerar starkt i denna armé av kökskompetens och huslighet.

Och jag blir inspirerad! Det är precis min stil på de här recepten, och det kliar i fingrarna när jag läser. Snabba och enkla grejer, totalt befriade från korslagda sparrisar, himalayiskt bergssalt och annat snobbigt trams – men ändå med snits och innovativ knorr.

Den första boken heter Blixtkakor och är som namnet antyder full av recept på snabba bakverk. Alla varianterna är visserligen inte så hastigt tillredda som bokens titel antyder, men jag blir ändå ruskigt sugen av alla vackra bilder och de tilltalande recepten.

Den andra boken (bilden ovan) är uppföljaren till en bok i serien från förra året: Långpannans Lov. Då handlade det om bakverk för långpanna, i den nya boken är det vanliga matrecept som också de tillagas i långpanna.

Eftersom jag själv är nästan barnsligt förtjust just detta kokkärl, så går jag igång rejält på den här boken. Faktum är att jag tror att jag ska prova ett recept till kvällsmat idag: Birgittas Sambal Oelek-kotletter. Eller så kanske jag testar Almgrens Äppeltorskfilé. Vi får se.

Dela:
  • Print
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Diigo
  • email
  • LinkedIn

5 thoughts on “Anyone for kyrkkaffe?”

  1. Undrar om det är samma samba(l)kotletter i långpanna som vi gör. Mkt soja? Grädde alt cremefraiche?
    Underbart goda och enkla. Som den såsgalning jag är förespråkar jag dock att man kraftigt utökar “såsbasen” i receptet.
    Supergott!! Enkelt! Snabbt! Nyttigt! Nåja…nästan i alla fall.

  2. The very same, skulle jag tro. Och efter att ha testlagat receptet igår ger jag dig helt rätt, det hade inte gjort ont med lite mer sås. Eller folie över pannan. Hursomhelst var det faktiskt helt kalas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *