Sveriges pizzahål nummer ett

…är, meine Damen und Herren: Göteborgs Centrum! Här spenderas den smått ekivoka summan av 8,88 per invånare och år på pizza. Tätt efter följer Frölunda på 8,71 varefter det är ett långt hopp ned till röset. 

Uppgiften kommer från Svenska Pizzarapporten, en så kallad kartläggning som genomförts av OnlinePizza.se. Eftersom statistiken bara bygger på siffror från företagets eget system, är den egentligen helt undermålig som rapport betraktad. OnlinePizza hävdar dock bestämt att Göteborgs övertag i pizzaligan INTE beror på att man har fler pizzerior anslutna på Sveriges framsida. Tittar man på snittet, ligger Göteborg på 3,86 kr per person och år, Malmö på 2,99 och Stockholm på 2,34. Så förklaringen till centralgöteborgarnas och frölundaiternas obscena konsumtion är sannolikt att folk tycks ta sig dit från andra delar av staden för att köpa sin pizza. 

Rapporten känns som sagt sådär lagom vederhäftig, men icke desto mindre kan man se några roliga tendenser som förmodligen stämmer med verkligheten:

 

  • Svenskarnas absoluta favorit är kebabpizzan. Helt utan konkurrens, faktiskt. 
  • Nyårsdagen är årets pizzadag nummer ett (no shit!) – enligt Svenska Pizzarapporten ökar då försäljningen med 105 procent gentemot en vanlig lördag. King of hangover food, typ. 
  • Det säljs inte så många pizzor på måndagar. Sedan ökar försäljningen faktiskt dag för dag och kulminerar på söndagen. 
  • 65 procent av de som köper dryck, köper Coke eller Pepsi till sin pizza. 

3 thoughts on “Sveriges pizzahål nummer ett”

  1. Vi har mer än dubbelt så många pizzerior i Stockholm som i Göteborg, så jag tror inte att Göteborgs dominans i pizzaätandet beror på det. Min egen teori är att pizzeriorna i Göteborgs centrum generellt har bättre rykte än snittet, men det är bara en gissning.

    Och ett tillägg till din lista (som jag själv blev förvånad över): tre fjärdedelar av alla pizzor äts med extra sås (utöver tomatsås).

    Eriks senaste bloggpost..Svenska Pizzarapporten 2008

  2. Underbart med värdelöst vetande. Undrar varför sån kunskap alltid fastnar. En annan källa till intressant pizzakunskap är skatteverkets pizzautredningar. Stötte på den på länsrätten – den har koll på allt!! Allt från degstorlekarnas regionala skillnaderaden statistiska normalmängden ost på pizzorna till mjölsvinnet i en svensk normalpizzeria. Helt otroligt grundligt arbete, allt för att komma åt svart försäljning av pizza. Undrar hur många pizzor skatteverkets utredare fick sätta i sig…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *