Jag har sagt det förr…

…och jag säger det igen: Balans är en bra sak. Och i debatten om tillsatserna i vår mat har det inte rått någon vidare sådan. 

Men via Fred hittar jag ett behövligt inlägg som kan nyansera debatten en aning.

Och nu upprepar jag mig en gång till: Jag förespråkar verkligen inte onödiga tillsatser i maten. Det som inte behövs ska såklart väck, och det som är skadligt likaså. Men många av våra e-nummer fyller viktiga funktioner, och en del av dom är dessutom tämligen naturliga och känns inte alls särskilt farliga om man bara gluttar bakom e-numret. E948, till exempel – eller syre, som det också kallas.

3 thoughts on “Jag har sagt det förr…”

  1. De tillsatser som Marie-Louise skriver om är det väl knappt någon som motsätter sig att de används… men att tillsätta färgämne i ordlad lax för att den skall bli rosa eller att göra blåbärsglass utan blåbär och proppa den full med konstgjorda färg- och smakämnen istället… det kan man verkligen ifrågasätta nyttan i. Men precis som hon skriver, vi får vad vi betalar för.

  2. Vill bara påpeka att syre kan vara väldigt farligt när det används som oxidationsmedel. Ju mer du andas, desto mer fria syreradikaler bildas i din kropp.

  3. Klokt påpekande Simon, men allt är som sagt bra i lagom mängd eller framför allt balanserat. Ditt inlägg Stellan, och Simons kommentar, får mig att tänka på att det kanske kan vara farligt att kombinera yoga med McDonaldslivsstil! När man yogar djupandas man ju på ett helt annat sätt, vilket kan befria pseudoastmatiker från symtom, men det ger ju faktiskt mer syre till kroppen… Så då måste man kombinera det med en kost rik på antioxidanter! Även det som i förstone verkar otroligt klokt (som antitillsatsdebatten eller yoga) kan behöva balanseras.

    Malins senaste bloggpost..Nytt utflyktsmål i Norrköping

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *