Grattis, Mats-Eric!

Mats-Eric Nilsson har tilldelats Allt om Mats Stora Matpris 2008. 

Jag säger grattis!

…och erkänner samtidigt att jag bara kommit halvvägs i boken, trots att jag tycker den är grymt intressant. Jag är dock inte helt okritisk till boken (även om jag som sagt bara kommit halvvägs). Det är svårt att hitta direkta sakfel, men Mats-Eric Nilsson är mer journalist än författare. Han vet hur man ska vinkla en story, och i sin bok lyckas han måla upp en bild som faktiskt är mer förfärande än verkligheten. 

Det gör mig kluven, för jag gillar inte att folk skräms upp i i onödan. 

Samtidigt råder det ingen diskussion om att Den Hemlige Kocken sparkat liv i en viktig debatt, och att denna debatt givit mycket konkreta resultat. Det rensas hejvilt bland onödiga kemikalier och tillsatser på svenska livsmedelsföretag, och det är grymt bra. Jag gör vågen, och inser samtidigt att Mats-Erics journalistiska hantverk – som kanske skrämt upp många i onödan – är den enskilt viktigaste förklaringen till att exempelvis Dafgårds ändrat nästan vartenda recept till sina färdigrätter. Artificiellt trams slängs ut och naturliga ingredienser ersätter. 

Det är precis det vi alla längtar efter. 

Så än en gång: Grattis Mats-Eric!

5 thoughts on “Grattis, Mats-Eric!”

 1. Jag har inte läst några av böckerna, utan mer det som sipprat ut via olika medier. Jag kan tänka mig att jag också skulle känna som du, att det är lite mycket skrämsel.
  Läste t ex i SvD i söndags att lecitin är något som man använder för att blanda två ingredienser som inte normalt blandar sig. Jag vet i o f s inte om det var Mats-Erics egna ord, eller svenskans. Men hur som helst så signalerar det ju nåt onaturligt att blanda saker som normalt inte blandar sig – När lecitin i själva verket är bland det naturligaste som finns som vi hemma i köket använder i form av ägg för att blanda ihop saker. Blanda måste man ju liksom.
  Jag såg honom i alla fall på tv i morse, där han bland annat sa att detta inte var någon religion för honom, han mådde inte dåligt om han fick i sig tillsatser på jobblunchen liksom. Det var bra sagt tycker jag!
  Jag tycker det viktigaste är att det satt igång en debatt som du säger, och lite action – och att fler folk kanske väljer att köpa vissa produkter med tillsatser, för att de gjort det medvetna valet – men avstår andra av samma skäl. Jag köpte t ex taco kryddmix igår, väldigt väl medveten om vad den innehåller. (men var oerhört nöjd med att ica hade samma pris på santa maria original, santa maria organic och icas egen, så valet blev lätt den här gången!)

  Malins senaste bloggpost..Redo med skumpan

 2. Det är just precis såna där grejer som jag stör mig lite på i boken. Saker och ting framställs som onaturliga, men då kan man ju samtidigt undra om det är onaturligt att vatten fryser till is när det blir kallt? Jag fattar inte hur det går till rent tekniskt, men det är ju naturligt.
  Å andra sidan blev jag lite chockad av kapitlet om bröd, där Mats-Eric hävdar att vissa av bröden vi köper i affären fått jäsa sammanlagt 15 minuter. Femton! När jag var i Lettland för ett tag sedan, besökte jag ett riktigt industrihantverksbageri, där de jäste vissa bröd i 36 timmar…

 3. Ja, jag vill nog allt läsa boken, fast inte svälja hela. När det gäller bröd, så har jag full förståelse för att många människor väljer att inte baka eget utan köpa. Och då kan det inte vara lätt att välja.
  Själv har jag “tack och lov” lite svårt för bröd dag ut och dag in, så jag äter det bara i perioder eller till helgen. Och då är det liksom inga problem att lyxa till det med rikiga surdegar från bageri. Annars gillar jag Rågkusar, och de tror jag inte bakas så snabbt… Tror, som sagt!

  Malins senaste bloggpost..Redo med skumpan

 4. vet inte om jag tipsat om denna blogg förut…hursomhelst… när surdegar kommer på tal – kolla in paindemartin.blogspot.com/ (inte Yours truly dock..). Riktigt bra blogg om surdegsbakning!

 5. Låter lite konstigt det där att bestämma sig först för att man inte ska svälja allt innan man har läst. Den hemlige kocken är ingen upprörd bok, den ger en bra bild, och en grund att stå på så att man kan välja själv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *