Båschålä Novåå (uppdat.)

Ok, då var den provsmakad. Årets utgåva av Beaujolais Nouveau. För den fanns ju som sagt på Bolaget här i byn, trots att det inte fanns med på Systembolagets lista över vilka butiker som skulle sälja primörvinet. 

Och vad smakade den då? 

Jotack, till kvällsmaten (kyckling och couscous med currysås, ärter och banan) passade det alldeles utmärkt. Doften var visserligen mycket vek, men smaken var lätt. Bärig, fruktig och fräsch. Slank ned utan minsta motstånd. 

Men lite senare, när jag trugat i Lilla Larsson hennes portion, tar jag den sista klunken i glaset. Och på egen hand är vinet faktiskt inte lika angenämt. Det är lite för syrligt, nästan lite fränt i smaken, och kittlar på tungan. 

Men vi har ju en flaska till: den lite dyrare Beaulojais Nouveau Village, där druvorna hämtats från ett mer begränsat område. Dessutom är denna varianten inte filtrerad, eftersom vinmakarna trodde att en filtrering skulle försämra smaken. Vi får väl se.

Bonusinformation: 

Beajolais Nouveau kallas ofta primörvin. Vinet kommer från Beaujolais-regionen och görs på druvan Gamay. Beteckningen primörvin kommer av tillverkningsmetoden, som bygger på en mycket snabb jäsning, endast ett par veckor. Lanseringen sker alltid den tredje torsdagen i november, och har förr om åren ofta inneburit stora jippon med mycket ståhej. Min känsla är att det är mindre liv i luckan kring lanseringen nuförtiden, men jag kan förstås ha fel. (Jag vet, det låter osannolikt, men det har faktiskt hänt. Någon gång…)

Ännu mer bonusinformation kan du hitta här.

One thought on “Båschålä Novåå (uppdat.)”

  1. Det var mer uppståndelse förr om åren när det var dags för Beajolais Nouveau. Jag blev lite paff när jag läste om det på din blogg eftersom det har fallit i glömska hos mig. Och Beajolais Nouveau är väl ett lite onödigt vin idag; man kan ju köpa “rötjut” i pappkartong året om numera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *