Storebror Ica

Åsikterna går uppenbart isär, men nu har Ica rullat igång sin satsning på personliga erbjudanden över hela landet. Man började med tester i Östergötland, och de utföll till stor belåtenhet. Så nu får vi alla svenskar med Icakort personligt utformade erbjudanden tillsammans med det månatliga utskicket av Buffé och kontobesked. 

Vad tycker man om detta? Olika uppenbarligen. 

Ataharis är kluven, medan Ragazze-Helena verkar ganska positiv. Att döma av de 20 kommentarerna (i skrivande stund) till inlägget på Ragazze, så verkar många ändå uppskatta initiativet. 

Göteborgs-Postens konsumentkrönikör Kerstin Eikeland är dock näst intill förbannad, och tycker att Ica gått över gränsen. Samtidigt vill hon dock ha kvar sitt Ica-kort för att kunna handla med det för de pengar familjen satt in. Och då blir det lite naivt, tyvärr. Man kan inte ha kvar kakan samtidigt som man äter upp den, och ingen kan väl ändå gå runt och tro att Ica aldrig tittat på vilka varor som handlas i deras butiker, och av vem?

Givetvis har Ica, precis som Coop och de andra, i många år använt informationen som man hämtat in genom sina kundkort. Man har analyserat den på längden och tvären för att kunna öka sin försäljning, men först nu låter man oss kunder få en liten peng tillbaka. Lite betalt för att vi faktiskt lämnat ifrån oss informationen om vilka vi är, var vi bor, hur mycket vi tjänar, hur många som finns i vår familj och – självklart – vilka varor vi köper och när. 

Det enda sättet att undanhålla den informationen är att klippa sitt Icakort. Det finns ingen annan väg. 

Det som hänt nu är att jag som konsument får en väldigt tydlig demonstration av hur mycket information Ica (och Coop och de andra) faktiskt har om mig och mina inköpsvanor. Och när jag får ett brev med överskriften “Hej Stellan” tillsammans med en spec över de åtta varor som Ica givit mig rabatt på denna månad, kan det förstås kännas som om någon håller koll på mig. 

Men det är inte någon, det är en dator. Som räknar och mixtrar ihop de här erbjudandena till två miljoner svenskar varje månad. 

Och att döma av de varor jag fått rabatt på, så har de ingen vidare koll. Fyra-fem av de åtta har jag inte köpt på över ett år, det vet jag. 

Och där kommer vi till en aspekt som är mer intressant: vilka varor rabatteras? Jo, de som kommer från leverantörer som anser sig ha råd att delta i Icas program. För det kostar för leverantören.

Mycket pengar.

Där finns – enligt mig – den stora risken med systemet: att små och lokala leverantörer får sämre möjligheter att konkurrera, vilket på sikt kan leda till ett sämre utbud i våra butiker.

11 thoughts on “Storebror Ica”

 1. Jag har för mig att ICA dessutom var öppna med att informationen skulle samlas för att leda till riktade erbjudanden, när kortet introducerades?

  Iaf var jag ju tvungen att leta fram Buffé och kolla nu. Och jag måste säga att dom har då prickat rätt på mig! Av tio varor var det bara kattmaten som var fel, rätt märke visserligen men katten är avliden sedan bortåt ett år. Annars var det idel fullträffar. Jag är positiv so far.

  Lenas senaste bloggpost..webbtrendspaning

 2. Vi har fått erbjudandet sedan något halvår tillbaka.
  Första var helt åt skogen men sedan verkar datorn ha trimmat sig. Även om det är lite lustigt att få -20% på en tetra lättdryckskoncentrat.

  bengts senaste bloggpost..Bra där

 3. Jag kom på en sak jag undrar över… Om jag drar mitt kort i kundterminalen, kommer dessa erbjudanden att visas där då? För inte tusan kommer jag att komma ihåg det här? Kaffe köper jag ju i vilket fall (det var ju rätt märke och allting) men resten? Det var flera saker som jag kan tänka mig att utnyttja, som ändå ska köpas förr eller senare.

  Lenas senaste bloggpost..webbtrendspaning

 4. Lena: Du kan välja att skriva ut “Mina varor” i terminalen. Dessutom syns det på kvittot vilka varor du har kvar att nyttja. Dessutom finns de på baksidan av bonuschecken.

  bengts senaste bloggpost..Bra där

 5. Bravo Stellan! Det är helt sant, det där med att de små producenterna missgynnas. Det ska jag hålla i minnet.
  F.ö. tycker jag det är en bra grej. Det är ju ändå jag som bestämmer vad jag ska köpa. Köper jag något jag inte tänkt köpa för att jag fått en kupong får jag nog skylla mig själv. Tycker jag tralala.

  Huskorsets senaste bloggpost..Gomorron hörni

 6. Mitt utskick hade “alla rätt”. Det innehöll bara varor jag köper ofta. Men det där med att mindre leverantörer inte har råd borde man ju ha fattat. Utbudet får inte bli lidande! Grr.

  Razs senaste bloggpost..En lätt Metallicafeber

 7. Bengt: Ja, jag hittade ju infon sen när jag började läsa innantill.

  Visserligen var mina varor väldigt rätt, men det känns nästan som en pik när jag får rabatt på en halvliter vispgrädde…

  Lenas senaste bloggpost..webbtrendspaning

 8. Jag har lite svårt att hetsa upp mig över de påstådda integritetsproblemen med det nya systemet. Varorna har man ju trots allt köpt fullt synligt, upplagda på bandet i kassan. Ofta i sin egen närbutik dessutom, där vem som helst kan stå och spionera över axeln på en, vad det nu skulle vara för integritetskränkande med att lägga märke till att jag köpte ovanligt mycket Halloumi-ost under grillsäsongen (hemskt god att grilla för övrigt!!)
  Det ska väl vara i så fall om man smugit iväg under en längre tid till Ica-butiken i grannbyn och handlat inför uppdiktade “affärsresor” med älskarinnan, och sedan hustrun kommer och undrar varför man plötsligt får rabatterbjudande på kondomer. Men det berör väl bara en minoritet, får man hoppas…

 9. Det där med vilka som deltar i erbjudandeprogrammet och vad det kostar är jag intresserad av att få veta mer om. Hade själv tänkt blogga om di hära kupongerna och detta var en aspekt jag hade noll susning om. Har du tid/lust att skriva ihop en anteckning om det?

  Miss Gillettes senaste bloggpost..maybe I’m lost

 10. Ja du, Gillettskan, det där är förstås en väl förborgad hemlighet exakt hur mycket det kostar att delta. Men att det är mycket pengar – hundratusentals kronro – är ingen hemlighet. Och de som får vara med är helt enkelt de som är beredda att betala.
  Jag ska nog återkomma i ämnet, för det finns mycket mer att säga om detta.

 11. Jag fick “bra” erbjudanden. Alla är såna saker som jag faktiskt använder.
  Om man är emot det så får man sluta använda ica-kortet.
  Integritetsaspekten. Jag ser allvarligare integritetshot än ica, ica kan jag undvika, det är många ställen det inte går.

  Jessikas senaste bloggpost..Fnulare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *