Men så KAN man väl inte heta

Mymlan skriver om namn, både på sin blogg och i en krönika. Det ger mig lite inspiration, eftersom jag själv är begåvad med ett rätt ovanligt namn. Stellan är inte så vanligt överhuvudtaget, och särskilt inte om man är född i slutet på 60-talet. 

Det har funnits perioder då jag tyckte att det var ett rätt kasst namn. Jag ville heta något fränare. Steve, Mike eller nåt i den stilen. 

Men idag är jag rätt nöjd med att vara Stellan. Det räcker med förnamnet, rätt ofta. 

Fast det kunde varit annorlunda, för planen var att jag skulle heta Joakim. Betydligt vanligare. Det fanns redan en unge på gården där vi bodde som hette Joakim, och när mamma låg på BB hörde hon flera andra som valt samma namn. Så det blev ändrade planer. 

Min pappa tog en telefonkatalog (Nån som minns? Som hitta.se, fast en bok, typ), öppnade en sida på måfå, blundade och satte ner ett finger. Det hamnade på nåt i stil med Lars-Göran, och morsan sa åt honom att sluta tramsa. Men farsan spanade lite till på raderna i katalogen och där hittade han mig. Stellan.

8 thoughts on “Men så KAN man väl inte heta”

 1. Mina föräldrar valde Jessika för att dess etymologi. Dessutom tyckte de att Jessika var så ovanligt. Året jag föddes var Jessika bland de vanligaste flicknamnen…

 2. Fast det tycker jag är ett bra skäl, ändå. Det har jag varit noga med när det gäller våra barn. IT-mamman ville att en av killarna skulle heta Jakob, men det betyder “lögnare” eller nåt i den stilen.

 3. Mitt namn är jättevanligt, men inte bland sextiotalister. Så jag har alltid fått vara ensam med det bland mina jämnåriga. Däremot har jag stött på en himla massa tanter som heter Ulla.

 4. Min dotter Elisabeth (f 89) har samma upplevelse som du, Ullah.

  Hon är inte riktigt nöjd med sitt “tantnamn” – som var det vackraste vi kunde hitta på.

  Jag har också hört att Jakob betyder nåt i still med trickster, men tydligen innehåller det ordet häl och verbet följa efter. (Ja, han höll ju i brorsan Esaus häl när de föddes och han kom ju som nummer två, så det verkar ju logiskt. Och sen gjorde han ju precis som hans mor sa.)

  cecilia ns senaste bloggpost..Utvecklad

 5. Jacob betyder ungefär lismande.
  Stellan är den masculina formen av Stella som betyder stjärna.
  Ulla finns inte i mina etymologiska namnordbok, beklagar.
  Och Cecilia betyder svagsynt (ung)
  Elisabeth; dyrkar(e) (av) Gud

  Jessikas senaste bloggpost..Tear It Up Again

 6. Visst är det på sätt och vis viktigt med namn, även om man inte ska gå till överdrift. Men jag tror helt klart som Mymlan och hennes son, att är man cool så spelar namnet ingen roll. En skolkompis till mig, f 1980, hette Bertil. Gubbe så det smäller om det liksom, men han är hur cool som helst – och idag tänker jag inte alls på det. (men visst hade man som lågstadiebarn en uppfattning om att det annars var mest gubbar som hette Bertil)
  Jag har ett av de populäraste namnen i min årskull men har faktiskt haft turen att inte ha nån klasskompis eller lagkompis med samma namn förrän på universitetet. 100 studenter varav de flesta kvinnor – rätt låga odds! Jag är jätteglad att inte behöva ha varit lillMalin.
  Jag ska nog i alla fall försöka välja ett lite mer ovanligt namn, fast ändå inte helt superudda. Typ som Legolas eller Magic som jag trodde att dina barn hette Stellan… Ett rätt bra tag! Ända tills jag läste om Lilla Larsson tror jag, då förstod jag att det inte var de riktiga namnen 😉

  Malins senaste bloggpost..Jag är nog inte särskilt musikalisk heller

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *