Kokboksdags

Imorgon öppnar bokmässan. Och vad passar då bättre än att Stellan bjuder på sina subjektiva synpunkter avseende en bok som lanseras i samband med nämnda mässa?

Och vad passar väl bättre än att denna bok är en bok av Göteborgs krogkung – självaste Leif Mannerström?

Nä, just det. 

Mannerströms Skaldjur heter boken, och det är en klockren varudeklaration. Boken är nämligen lika bastant som krögaren själv, och till brädden fylld med recept där musslan, räkan, krabban, hummern, ostronet och kräftan spelar huvudrollen. 

Boken inleds med en anekdot om hur Mannerström själv, som mycket ung kökspojke på 50-talet fick servera en korg med skaldjur till självaste Sophia Loren. Och hur bilden på den glädjestrålande sexsymbolen kablades ut över världen – mest på grund av att Sophia Loren inte rakat sina armhålor. 

På samma sätt inleds varje recept med en kort liten snutt där Mannerström berättar något om råvaran eller rätten, ibland på ett riktigt underhållande vis. Mängden recept och överdådiga bilder kan göra en lite matt, men samtidigt blir man väldigt sugen när man läser recepten, som sträcker sig från en enkel omelett eller toast till mer komplicerade grejer som sushi och skaldjursaladåber. 

Det är en pampig och vacker bok, min största invändning är egentligen att texterna borde redigerats betydligt mer. Enkla knep som att byta ut 95 procent av bokens hundratals utropstecken mot de punkter som borde stått där, hade gjort susen. Det slarviga språket drar faktiskt ned intrycket en hel del, men för den sakens skull avstår jag inte från att rekommendera boken. 

Ett litet förbehåll till har jag dock, och det består av prislappen, som enligt förlaget Prisma rekommenderas ligga på cirka 400 kronor. Det är lite väl häftigt, om man frågar mig.

3 thoughts on “Kokboksdags”

  1. Den ska jag kolla in! Även om priset är häftigt. Brukar försöka klara av lite julklappsinköp på mässan och har en bonuspappa som är helt galen i skaldjur. Han kokar den godaste hummer som går att få, så det borde ju bli perfekt? Dessutom gillar han Mannerström och är göteborgare. Tack för tipset!

    Atahariss senaste bloggpost..Meh, asså

  2. Priset är ju Prismas rekommenderade pris. Tack och lov är det ju inte de som bestämmer (som i Danmark…) så det går säkert att hitta den billigare. Däremot upptäckte jag att det inte verkar som den lanseras riktigt än. 15 oktober, stod det i något papper.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *