Bananas again

Konstigt, det verkar bli lite banantema här idag. Men jag känner att jag måste skriva en rad om detta, eftersom jag kanske skrämde en och annan härförleden. Då skrev jag om Panama-sjukan, som enligt vissa hotar utrota bananerna som vi känner dom. 

Nu visar det sig dock att det finns hopp, trots allt. FAO rapporterar nämligen om lyckade försök att bekämpa sjukdomen i Uganda. Där hotade sjukdomen att utrota hela produktionen av matbananer, som är en viktig produkt i ugandiernas kosthållning. 

Som en bonus visar det sig att vissa av bönderna som deltagit i projektet lyckats tredubbla sina skördar. Detta har man lyckats med genom att helt enkelt utbilda bönderna. 

Och det verkar nog så viktigt – på bilden intill ser du vad som händer om en planta drabbas av Panamasjukan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *