Svart på ytan

Förra inlägget handlade om Obama, och min stilla undran om han är svart eller vit. Nu ska du få en annan sak i samma stil att fundera på. Ulrika Good skriver om det här, och jag känner mig lite småtvungen att nämna det. 

Oliverna. 

De svarta, som egentligen inte alls är svarta utan gröna. Det var rätt mycket liv om detta i Danmark i våras, men jag tror aldrig jag kom mig för att blogga om det då.

Så här ligger det i alla fall till: många av de “svarta” oliver som säljs i svenska butiker är egentligen gröna, som färgats svarta med hjälp av kaustiksoda (vilket tydligen även tar bort en del av den bittra smaken) och svart färgämne. Det gäller främst de billiga urkärnade oliverna.

Personligen är jag nog mer åt det gröna hållet när det gäller oliver, och jag minns inte riktigt när jag köpte såna där billiga svarta senast. Det har hänt, men inte efter att jag fick höra om bluffen…

3 thoughts on “Svart på ytan”

 1. Men man får ändå säga att det är skönt att det är något ÄCKLIGT som man inte ska äta mer. Det händer så sällan ;-).
  (Jag tror att kaustiksodan var för smakens skull (vem gillar inte kaustiksoda, liksom?) inte för färgen. Men jag kan ha missuppfattat.

  Ulrika Goods senaste bloggpost..Svarta "oliver" vs. "svarta" oliver

 2. Ett enkelt sätt att se vilka som är färgade är att är de helt svarta och lika svarta överallt är de färgade, riktiga svarta oliver blir liksom inte så jämt svarta, på kalamataoliver syns det tydligt, man tror ju att de är svarta men oftast är de ju bruna.

  Freds senaste bloggpost..

 3. What’s up to every body, it’s my first pay a quick
  visit of this blog; this blog includes awesome and really good material in favor oof readers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *