Jag får rätt ofta recensionsexemplar av olika mat- och kokböcker, och har funderat en del på att starta en speciell boksajt. Men efter moget övervägande har jag kommit fram till att det inte finns någon större poäng med det. Kan lika gärna skriva här, eller hur?
Och med detta sagt, förstår du att det blir mer av den här varan framöver (har samlat på mig en rätt stor hög). Jag kommer också att tagga alla bokinlägg, så att du sedan enkelt kan gå in på en sida och hitta dem allihop. Men förvänta dig inga dissektioner – det här blir mer av karaktären boktips. Eller bokvarningar.
Jag går ut stenhårt med Favoritmål av Jan Gradvall och med bilder av Jan Bengtsson.
Jan Gradvall (en av mina Sveriges bättre skribenter, för övrigt) står alltså som författare, men mannen bakom boken är egentligen krögaren och kocken Mats Broström, som är svenska fotbollslandslagets kock.
Här kan du hitta recepten på Zlatans, Ljungbergs och de andra spelarnas favoritmat. (Den ena gillar pyttipanna, den andre hummersoppa – kan du gissa? Och vem länsar bordet när parmaskinkan kommer fram?) Du får också veta en hel del andra intressanta saker, till exempel om hur landslaget laddar inför match genom att proppa i sig så mycket mat de bara orkar, och sedan gå och lägga sig i fem timmar.
Men den här boken innehåller så mycket mer. Fina bilder och bra, informativa texter som faktiskt innehåller mycket intressant information om mat och träning.
Jag gillar boken skarpt, mest för att den på ett roligt och underhållande sätt kombinerar rena recept med intressant information och kul kuriosa om stjärnorna vi följer så flitigt.
Rent kulinariskt innehåller boken inga som helst sensationer, men jag gillar den ändå.
Fast jag är ju lite insnöad. På både fotboll och mat.