Å nu blir e’ paj

Jag har sannolikt yppat det förr här på bloggen (Varför skriver jag alltid så där? Hm, det kanske börjar bli dags att lägga av med det här.) men jag är rätt svag för paj. Anser nog kanske att pajen är matlagningens Swiss Army Knife – det finns alltid en variant som passar, i alla lägen.

Till och med är det så att jag – i min hjärna – utarbetat ett fullt fungerande och sensationellt pajkoncept som skulle kunna slå världen med häpnad. Nån gång kanske ni får se det, vem vet?

Nåväl – denna något aviga omväg till inledning tar oss fram till dagens testprojekt: Ekströms smulpaj:

Och nu frestas jag att återigen använda de ord jag nyss yppade: Ett fullt fungerande och sensationellt pajkoncept som skulle kunna slå världen med häpnad.

För det är just vad det är.

Busenkelt.

Svingott.

Jag borde kanske sluta där. Att förklara hur man gör känns helt onödigt, men jag gör det i alla fall: Sätt på ugnen. Klipp. Häll. Klipp. Häll. Ställ in i ugnen. Ta ut. Ät.

Den något längre beskrivningen lyder så här: förpackningen är indelad i två halvor, en med fyllning och en med smuldeg. Först häller du ut fyllningen i formen, sedan häller du smuldegen överst, gräddar i ugnen och äter.

Jag har bara provsmakat varianten med hallon och björnbär. Den var inte äcklig, kan jag säga. Precis lagom söt, bra konsistens, lagom gojsig – precis som en dessertpaj ska vara. För dig som gärna vill impa på någon, tror jag att detta är ett kassaskåpssäkert trick – det är precis som hemlagat.

Smulpajen från Ekströms finns även i smakerna rabarber samt äpple/kanel.

9 thoughts on “Å nu blir e’ paj”

 1. Visst det är väl en produkt som är bra för den stressade småbarns föräldern. Men under tiden som ugnen har kommit till rätt temperatur så har du ju hunnit att blanda alla ingredienser själv. Så vad är vitsen med den kan man fråga sig.

 2. Where´s the fun in that? charmen ligger väl i det somriga att göra en paj själv. Och hur många minuter extra tar det att göra en egen smuldeg? 🙂

  OCH; hur många E-tillsatser är det i Ekströms paj vs hemmagjord?
  Bara undrar!
  🙂

 3. Lena och Micke får ursäkta, men när varje minut räknas så är den här typen av produkter perfekt.
  Enligt min åsikt, såklart. Den som hellre vill göra pajen själv, tänker jag absolut inte tvinga att köpa Ekströms Smulpaj.
  Att man kan göra många saker själv är ju för övrigt ingen nyhet. Men likväl köper folk Mamma Scans köttbullar, färdigstekta pannkakor, färdigkokt kaffe och färdigrensad fisk…
  🙂

 4. bra att det finns alternativ till egenhändigt snickrad paj. själv äter jag mest handikappsmulpaj nuförtiden (glutenfri). faktum är att det blir bättre än vanlig smulpaj – lite mer knäckig. antagligen det enda som blir bättre med gf-mjöl.

 5. Vi har provat Rabarber-varianten 2 ggr och gillar den skarpt… Fast, den räcker då rakt inte till så många det står på paketet.. Eller så är vi för glupska 😀

 6. Jag tror inte ni är glupska, Petra – jag såg också det där. Vi var väl motsvarande tre vuxna (två vuxna, en ständigt hungrig tolvåring och en treåring) och det blev bara en liten artighetsflisa kvar.
  :-/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *