Hur då, Lyxa?

Rostat bröd är alltid gott. Men Skogaholms Lyxa gör mig trots detta en smula (stön) irriterad. Anledningen är densamma som fått mig att gnälla på Skogaholm tidigare. I min värld är det här en me too-produkt, som egentligen är en ren kopia av Pågens Roast’n Toast.

Den enda skillnaden är att brödet är mindre. Detta framhåller Skogaholm som en verkligt fenomenal innovation, och uttryck som “smart liten förpackning” driver upp en viss förväntan som kommer på skam när det visar sig att det smarta ska vara just att den är liten.

I mitt hushåll skulle den här limpan inte ens räcka till en frukost för hela familjen.  Men visst, jag tillhör inte målgruppen, som snarare består av en- och tvåpersonshushåll. Kanske gillar man den smarta lilla förpackningen här, vad vet jag? Men att använda argumentet “den tar slut fort” för att sälja sin vara – det känns bakvänt.

I övrigt är Lyxa ett gott rostbröd som gör sitt jobb. Stora frasiga skivor, vallmofrön och hela paketet. Det är kanske fel att klaga. Fast jag tycker nog att produktutvecklarna på Lantmännen Axa, som ligger bakom Skogaholm, borde våga gå sin egen väg lite mer. För som sagt: Pågens Roast’n Toast har funnits länge, och det är i stort sett samma produkt.

Skogaholm har dessutom riktiga trumfkort i den egna portföljen som man kan spinna vidare på, inte minst hos danska Schulstad. Varför inte göra en riktig jättekampanj för den lilla godingen Skovmand? Ett riktigt matigt rågbröd, som nästan ger gåshud om den avnjuts med en smarrig grovmalen dansk leverpastej och några skivor färsk gurka.

Säljs dessutom i en smart liten förpackning – med mycket smarta, tunna – och goda – skivor.

3 thoughts on “Hur då, Lyxa?”

 1. Jag gillar Roast and toast mycket och jag älskar vallmofrön!
  Apropå Skogholms trumfkort så fick jag en kupong från min Icahandlare på Skogaholmslimpa som jag tänker utnyttja. =) Det är en klassiker som borde saluföras som premiumprodukt 😉

 2. Jag håller med! De suger på att hitta på namn på sina brödprodukter!! Kan de inte anlita någon som kan få dem att inse hur dåligt gjort det är?
  I brist på annat kan man ju kalla det limpa med ja, vad det nu är.
  Jag gillar också vallmofrön väldigt mycket 🙂
  Jag brukar baka bullar med en fyllning av vallmofrökräm, då har man i typ 500 gram vallmofrön i en sats fyllning.
  Vanligt i t ex tyskland.

 3. Skogaholmslimpan är en retroklassiker, helt klart. Fast de ändrade receptet för några år sedan, och det var inte till det bättre. Men där har de ännu ett trumfkort, helt klart.

  Det där med namnen är nästan ett eget kapitel. Men visst, Jessika: ibland undrar man.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *