En av de mer intressanta upplevelserna under gårdagen

…var den här:

Geléad Martini.

Mycket spejsat.

Inte sådär jättegott, om du frågar mig. Käka Martini, liksom. Men konceptet har förstås utvecklats med en tanke. I det här fallet handlar det om personer med sväljsvårigheter. De har ofta problem med att struplocket stänger för långsamt, och vätskan virvlar ned i fel strupe. Med drycker i geléform kan den här typen av patienter lättare få i sig vätskan. Och det gäller förstås inte bara Martini.

6 thoughts on “En av de mer intressanta upplevelserna under gårdagen”

  1. Jag har vårdat dysfagipatienter — på temat har väl inte direkt Maritni-gelé stått utan snarare mat i största allmänhet eftersom själv ätandet tar så fruktansvärt mycket energi i sig, men om någon vill ha en whisky som samtidigt har sväljsvårigheter så fine with me 🙂
    Det är dessvärre inte nytt. Jag har ätit jello på diverse fruktsprit/likörer.

  2. När jag har legat på sjukhus vid flera tillfällen de senaste två åren så har valmöjligheterna varit omfattande. Två huvudmål, en veggo, en soppa. Och så lagar de ju dietmat för den som behöver och anpassar den helt specifikt så att den innehåller lite salt, fett, kalium etc (ur ett medicinskt perspektiv, inte gi eller annan smörja).
    Och så får man välja, här åtminstone, om man vill ha potatismos, ris eller vanlig potatis eller det som serveras till. Och så finns det tre portionsstorlekar. de försöker onekligen att hjälpa en att äta men när man är sjuk så är det det första som far all sin väg; aptiten. Det är då matnördar börjar läsa kokböcker sisådär tvångsmässigt :).
    På sjukhem har man börjat erbjuda allt man kan få i hemmiljöer. Nubbar, vin, efterrätter, allt som sätter guldkant. Och det verkar inte mer än rätt.
    Om jag får en medveten död är det så jag vill att den ska vara, omgiven med allt som gav tillvaron glädje och det gäller ju inte bara mat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *