Det här är nog rätt bra

Ekonominyheterna brer gärna på i sina nyhetsbrev, och dagens toppnyhet beskrivs som en “Entreprenörschock.”

Skitsnack, säger jag.

Starta eget-bidraget har sannolikt stjälpt lika många företag som det hjälpt. Att få lön från staten när man startar eget är ingen bra metod. Jag har visserligen fått bidraget själv en gång i tiden, men eftersom jag hade haft så små inkomster innan så blev det mest en liten allmosa.

Som jag ser det finns det ett annat sätt som skulle ge mycket bättre stimulans till nya företag: att staten går in som borgensman för nyföretagarnas lån. Då skulle bankerna, och företagarna, våga ta större risker. Kostnaden för staten skulle dessutom troligen bli mindre i slutändan.

Tack för ordet, kamrater.

2 thoughts on “Det här är nog rätt bra”

  1. Måste någon gång hitta bladet med Ordlista för Radio Gävleborg, en gammal klassiker inom journalisthumorn, där bland annat “Chockbesked” definieras som “alla besked som inte varit aviserade minst sex månader i förväg. Efter Chockbesked utbryter ofta Febril Aktivitet. I vissa fall kan ett Chockbesked även vara väntat”.

    Idag skulle man förstås fylla på med något i stil med “-chock [suffix]: Används för samtliga substantiv, även utan krav på oväntade situationer, ex. Nakenchock, som används så fort något klädesplagg avlägsnats (gäller även mössa och vantar)” osv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *